Hlavní obsah

Skotsko se kvůli koronaviru uzavřelo zbytku Británie

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup na území Skotska nebo vycestování z něj je od čtvrtečního večera až na výjimky zakázáno pod pokutou ve výši 60 liber (zhruba 1800 korun korun). Země k tomuto nařízení přistoupila kvůli opětovně sílící pandemii koronaviru v zemi, a to navzdory kritikům, kteří tvrdí, že zavedení podobných opatření je právně sporné.

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

Od čtvrteční šesté hodiny večerní nesmějí lidé žijící na území Skotska cestovat do Anglie, Walesu či Severního Irska. Stejně tak lidé v těchto zemích nesmějí cestovat na území Skotska.

Nejde však o kompletní uzavření. Z tohoto nařízení totiž existují výjimky: lidé mohou překročit skotské hranice z důvodů vykonávání zaměstnání, kvůli vzdělání či návštěvě lékaře. Rovněž mohou překročit hranice, pokud mají podstoupit řidičské zkoušky, darovat krev nebo krmit zvíře.

Pro ostatní britské země tak v podstatě platí to co pro obyvatele na území, které je označeno úrovní čtyři a platí tam nejpřísnější epidemiologická opatření. V případě, že budou Skotové cestovat bez povolené výjimky z oblastí v úrovni 4 (například Glasgow), hrozí jim od tohoto týdne dokonce zatčení. Toto opatření se dotýká zhruba 2,3 milionu lidí.

Překročení hranic Skotka je sankcionováno mírnějším postihem. Každý, kdo nařízení poruší, vystavuje se hrozbě pokuty 60 liber (1800 korun). Policie však nebude zavádět stálé hraniční kontroly nebo checkpointy, jak tomu bylo například ve Walesu.

Skotsko přitvrzuje. Kdo opustí nejstřeženější oblasti lockdownu, může být zatčen

Koronavirus

Kritici opatření namítají, že obdobné nařízení nemůže schválit skotský parlament, poněvadž je mimo jeho kompetence. „Každý trochu znalý právník by svému klientovi poradil takovou pokutu neplatit,“ uvedl například poslanec skotského parlamentu za Liberální demokraty Mike Rumbles.

Protikoronavirová opatření jsou, podobně jako třeba u nás, rozdělena do pěti úrovní s tím, že úroveň nula se v podstatě blíží normálnímu životu a pro úroveň čtyři platí ta nejpřísnější omezení. Na rozdíl od České republiky platí ve Skotsku přísná pravidla pro cestování mezi územími s rozdílnou úrovní.

Reklama

Výběr článků

Načítám