Hlavní obsah

Silně zasažené podniky mají dostat vyšší podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podniky, které kvůli opatřením vlády výrazně omezí provoz nebo zavřou, mají čerpat podporu až do výše 60 procent nepokrytých nákladů. Vládě to navrhne ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Foto: Jan Handrejch

Ilustrační foto

Článek

„Začínáme pracovat na tom, že u provozoven, třeba foodcourtů v obchodních centrech, kde může dojít k poklesu obratu o více než 50 procent, bude nový režim, který by kopíroval režim z jara,“ řekl Havlíček. Firmy měly na jaře nárok až na 60 procent nepokrytých nákladů v programu Covid 2021.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření od pátku platí

Koronavirus

Havlíček ve čtvrtek zopakoval, že se připravuje pokračování programů Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady s platností od 1. listopadu. To už vláda schválila. Čerpat bude možné jeden z programů, přičemž podmínkou bude pokles obratu v listopadu a prosinci proti stejnému období roku 2019 alespoň o 30 procent.

V Covidu 2021 získají podnikatelé příspěvek 300 Kč na zaměstnance a den omezení, dříve to bylo 500 Kč. U Covidu Nepokryté náklady získají až 40 procent nepokrytých nákladů, dříve byla kompenzace až 60 procent.

Provozovny, které nedodržují vládní nařízení, podporu nedostanou

Domácí

Schválí-li to Sněmovna, obnoví se rovněž kompenzační bonus ve výši 1000 Kč pro podnikatele a 500 korun pro dohodáře, kteří by za prosinec přišli o 30 procent svých tržeb. Srovnávací období tržeb má být červen až říjen 2021. Z těchto měsíců si lidé a firmy vyberou tři měsíce, zprůměrují je a tuto hodnotu budou srovnávat s prosincem letošního roku. Specifické provozy, jako lyžařské vleky, budou vybírat tři měsíce z období mezi listopadem 2019 až březnem 2020 a porovnávat s tržbami letos v prosinci.

Skiareály a veletrhy pojedou beze změn

Ekonomika

Vláda se chystá také obnovit program na podporu zaměstnanosti Antivirus B. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin bude stát dorovnávat 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun.

Z Antiviru se nyní vyplácely už pouze příspěvky na náhrady mezd pro lidi v karanténě, představují 80 procent vyplacené náhrady mzdy do 39 000 Kč. Obnovení Antiviru B Sněmovna schvalovat nemusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám