Hlavní obsah

Sasko dodá Česku 15 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sasko poskytne České republice 15 tisíc dávek vakcíny firmy AstraZeneca pro Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. V pondělí by měly být rozvezeny, oznámil premiér Andrej Babiš v CNN Prima News. Babiš se na tom domluvil se saským premiérem Michaelem Kretschmerem.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vakcína AstraZeneca je v Německu určena pro očkování lidí mladších 65 let kvůli nejasné účinnosti u seniorů. Podle spolkového ministerstva zdravotnictví byla zatím využita jen pětina z 1,45 milionu dávek, které má země k dispozici. Vedení několika německých spolkových zemí vyzvalo úřady, aby nevyužitou vakcínu AstraZeneky použily pro co nejčasnější naočkování mladších lidí.

„Nemůžeme si dovolit, aby vakcína ležela ve skladech a nepoužívala se kvůli tomu, že někteří lidé, kteří by ji mohli dostat, ji odmítají,“ řekl premiér spolkové země Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann v rozhovoru pro nedělník Welt am Sonntag.

Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik, oznámil Zeman

Koronavirus

Bavorský premiér Markus Söder zase navrhl, aby tuto vakcínu mohl dostat kdokoli, kdo o ni projeví zájem. „Než aby zůstala ležet, tak očkujme ty, kdo chtějí,“ řekl listu Bild am Sonntag.

Německý ministr zdravotnictví v pátek apeloval, aby lidé vakcínu od společnosti AstraZeneca neodmítali. Šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler ujistil, že podle dosavadních dat je tato vakcína „velice účinná“. Jako příklad uvedl Skotsko, kde díky tomuto preparátu počty hospitalizací výrazně poklesly.

Česko se v boji s pandemií stalo ostrůvkem zkázy a beznaděje, tvrdí CNN

Domácí

Šéf německé imunologické společnosti Carsten Watzl předpovídá, že regulátoři už brzy doporučí očkování látkou od AstraZeneca i u starších lidí. „Myslím, že Německo brzy změní kurz... Víme, že vakcína funguje i v této (starší) věkové skupině,“ řekl stanici BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám