Hlavní obsah

Samovýtěrové testy odhalily v Rakousku dvě stovky nakažených

Vídeň

Samovýtěrové testy na covid, kterými se testují žáci v rakouských školách, odhalily 198 případů nákazy, napsal server deníku Krone.at s odkazem na informace ministerstva školství. Infikovaní koronavirem neměli žádné příznaky, píše server. Ministr školství Heinz Faßmann (ÖVP) je velmi spokojený s vysokým zájmem o testování ze strany rodičů.

Foto: Marcela Hálová

Ilustrační foto

Článek

V Rakousku odstartovala v pondělí prezenční výuka. Aby se jí žáci mohli účastnit, museli si udělat test. V pondělí si ho ve Vídni a Dolním Rakousku provedlo kolem 280 tisíc žáků. Vzorek se neodebírá z nosohltanu, nýbrž pouze z nosu v hloubce dvou centimetrů a nejsou k tomu potřeba žádní zdravotníci.

Rakouští školáci si chválí covidové testy z nosu. Česko vyčkává

Domácí

Faßmann prohlásil, že nechce „ztracenou covidovu generaci“, jedinou možností, jak nechat školy otevřené, je proto testování. „Všechno fungovalo perfektně,“ shrnul Faßmann první dva dny testování na školách ve Vídni a Dolním Rakousku. Ministr prohlásil, že testování má velkou, 98 až 99procentní podporu ze strany rodičů.

Rakousko hlásí extrémní zájem o samovýtěrové testy školáků

Koronavirus

Celkem bylo odhaleno 198 případů nákazy, z nichž 123 byli žáci, zbytek infikovaných tvořili učitelé a administrativní pracovníci. „Vychytali jsme velké ryby,“ řekl Faßmann. „Malé“ podle jeho slov odhalí další kola testování. Spolehlivost samovýtěrových nosních testů se pohybuje kolem 80 procent. Pokud test potvrdil nákazu, děti byly okamžitě odděleny od ostatních a okamžitě byly informovány příslušné zdravotní úřady. Když se objevilo naráz několik pozitivních studentů, provedl se ještě kloktací test.

Bavorsko hrozí Tyrolsku uzavřením hranice kvůli jihoafrické mutaci

Evropa

Na základních školách se děti budou testovat dvakrát týdně, na dalších typech škol jednou za týden. Antigenních autotestů zakoupila rakouská vláda zatím pět milionů, jeden kus stál 2,70 eura (70 korun). Pravidelné testování budou mít školáci zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám