Hlavní obsah

Rusko ukradlo plány AstraZeneky a použilo je na Sputnik, tvrdí britské bezpečnostní složky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruští tajní agenti ukradli plán na výrobu vakcíny proti koronaviru od AstraZeneky, uvedl britský deník The Sun s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Ty mají podle listu důkaz o špionovi, který plán fyzicky ukradl a doručil do Ruska, které pak mohlo vytvořit svou vlastní vakcínu Sputnik V.

Foto: Ann Wang, Reuters

Vakcína proti koronaviru od firmy AstraZeneca

Článek

Britský ministr pro bezpečnost Damian Hinds řekl, že se k situaci blíže nemůže vyjádřit, informace nicméně nepopřel. „Rozhodně jsou tady státy, které se neustále snaží dostat k našim citlivým informacím včetně komerčních a vědeckých tajemství,“ dodal.

Britský deník uvedl, že není zřejmé, zda ukradeným materiálem byl dokument popisující výrobu vakcíny či samotný produkt.

Bezpečnostní agentura Spojeného království MI5 však už v minulosti evidovala řadu kyberútoků z Ruska v období kolem března 2020. Tedy zhruba měsíc poté, co Británie oznámila, že začala s vývojem vakcíny.

Rusko testuje kombinované očkování Sputnikem a AstrouZenekou

Koronavirus

Daily Mail připomíná, že v dubnu 2020 spustila AstraZeneca studii s testováním vakcíny na lidech, o pár dní později přišla zpráva z Ruska o vývoji Sputniku V.

Ačkoli se mohlo jednat jen o shodu okolností, server připomíná, že obě vakcíny pracují na stejném principu – jedná se o vektorové vakcíny, které k vyvolání produkce protilátek využívají oslabený nepatogenní virus, který funguje jako nosič potřebné genetické informace.

Británie má lepší vědce, Rusko špiony

„Je na čase, abychom se vážně zaobírali ruskou a čínskou špionáží. Ať už se jedná o krádež plánů AstraZeneky, či o vydírání ohledně energií od těchto autoritářských a totalitních režimů, musíme vůči nim postupovat chytře,“ řekl konzervativní poslanec a expert na ruské záležitosti Bob Seely.

Rusové jezdí za injekcemi do Evropy. Rádi si připlatí

Zahraniční

„Víme, že Británie má nejlepší vědce, ale Rusko má nejspíš nejlepší špiony,“ dodal jeho kolega Andrew Bridgen.

The Sun také dodal, že bezpečnostní složky už předaly důkazy o krádeži plánu na výrobu vakcíny a napojení špionů na Kreml britské vládě.

Ruský fond přímých investicí, zodpovědný za prodej vakcíny Sputnik V v zahraničí, označil článek The Sun za další příklad falešných zpráv. „Navrhuji, aby poslali novináře The Sun na psychiatrické vyšetření,” uvedl poslanec vládní strany Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina Gennadij Oniščenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám