Hlavní obsah

Rusko dokončilo odlehčenou vakcínu Sputnik Light

– Moskva

Rusko dokončilo klinické testy očkovací látky Sputnik Light, uvedl v pondělí ministr zdravotnictví Michail Muraško. Vakcína vyžaduje jen jednu injekci a podle ministra je připravena k použití, napsal server News.ru. Jednodušší verze přípravku vychází z očkovací látky Sputnik V.

Foto: Evgeny Kozyrev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Druhá fáze klinického výzkumu Sputniku Light se konala souběžně v Rusku a ve Spojených arabských emirátech, zúčastnily se jí v obou zemích tři tisíce lidí. Od konce února byli v Moskvě v rámci studie očkováni touto vakcínou dobrovolníci.

Výroba této vakcíny by měla být jednodušší a očkovací látka by měla být primárně určena pro export. Výroba by se měla podle listu Izvestija rozběhnout v dubnu či květnu.

Rusko chce dobýt svět „odlehčeným” Sputnikem

Koronavirus

Imunitní odpověď na Sputnik Light se podle ruských úřadů začíná vytvářet týden po podání a maxima dosahuje po čtyřech týdnech. Jak dlouho vydrží, není jisté, podle některých údajů tři až čtyři měsíce, podle jiných pět. Výrobce uvádí účinnost minimálně 73 procent.

Ačkoliv ochrana po jedné dávce nebude tak vysoká jako po dvou, i tak to může podle listu pomoci snížit počet úmrtí nebo těžkých případů. A řadě zemí pomoci vůbec získat přístup k očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám