Hlavní obsah

Rodinní advokáti: Lidé ztratili naději, přibývá rozvodů

Právo, pko

Zatímco na jaře se rodiny často v těžké situaci ještě semkly ve víře, že brzy bude lépe, podzimní náraz pandemie koronaviru a s ním související vládní opatření už lidé nesou o poznání hůře. Plyne to ze zjištění advokátů a dalších odborníků sdružených v Koroporadně, nabízející pomoc zejména v oblasti rodinného práva.

Foto: Igor Zehl, Právo

Prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová (archivní foto)

Článek

„Lidem docházejí finanční i psychické rezervy. Na jaře se manželé přestali rozvádět, teď naopak rozvodů a rozpadů vztahů přibývá. Stále častěji o pomoc žádají lidé, kteří se dosud drželi a pomáhali ostatním,“ popsala prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová, která vznik Koroporadny iniciovala.

Klienti poradny často narážejí na odlišné názory na zavedená opatření, potýkají se s obavami z budoucnosti, finanční nejistotou, vyčerpaností, s nulovou optimistickou perspektivou. K tomu se přidávají i negativní důsledky podzimního pochmurného počasí a nedostatek slunce.

Neustálé změny v opatřeních vedou k panice, pak k apatii či agresivitě, tvrdí odbornice

Koronavirus

„K chronické únavě se přidává nejistota ohledně soudních řízení. Některé soudy probíhají, jiné jsou však z obavy před nákazou odročovány. Klienti tak nevědí, zda jejich věc bude v dohledné době rozhodnuta, a ztrácejí víru ve stát i v obrat k lepšímu.

Všechny druhy nejistoty zvyšují nervozitu ve společnosti,“ upozornila Kovářová.

Koroporadna, kterou založila Unie rodinných advokátů, vyřídila za na jaře více než 6000 dotazů. Ve druhé vlně už sedm desítek členů poradny vyřídilo několik stovek otázek.

Anketa

Rozpadl se váš vztah v období koronakrize?
Ano
17,5 %
Ne
82,5 %
Celkem hlasovalo 9377 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám