Hlavní obsah

Respirátor venku a do obchodu jen očkovaní. Rakousko kvůli omikronu zpřísňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko mění opatření proti koronaviru v souvislosti s prudkým nárůstem počtu nakažených koronavirem, především variantou omikron. Ve venkovních prostorech by se měla začít opět nosit rouška a zavádí se povinnost prokázat se při nákupu v maloobchodě potvrzením o očkování/prodělání nemoci, píše server deníku Krone. O opatřeních rozhodla vláda. Platit začnou 11. ledna.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang Mückstein, rakouský ministr zdravotnictví

Článek

Tam, kde je to možné, by lidé měli pracovat z domova. Rouška by se měla nosit i venku a především tam, kde není možné dodržet dvoumetrový odstup, navrhl ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

U vchodu do obchodů se bude pečlivě kontrolovat pravidlo dvou potvrzení. Zákazníci se budou muset prokazovat potvrzením o očkování/prodělání covidu. Pro nenaočkované to bude znamenat de facto přísný lockdown.

Rakouská ministryně označila návrh k jádru pojmem spojeným s nacisty

Evropa

Na pět dnů se zkrátí karanténa po kontaktu s infikovanými. Platnost „zeleného průkazu“ vyprší už po šesti měsících. Je to tlak na občany, aby se nechali přeočkovat.

O případném plošném lockdownu kabinet nejednal, tato varianta ani nebyla na stole. Ve spolkových zemích, kde počet nakažených skokově vzrostl, zůstala totiž míra hospitalizací poměrně stabilní. Všichni odborníci se během nynějšího jednání vyslovili pro povinné očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám