Hlavní obsah

Rakouský politik otestoval Coca-Colu na koronavirus, výsledek byl pozitivní

Novinky, Michal Sobotka
Vídeň

Rakousko nabádá své občany, aby se nechali bezplatně otestovat antigenními testy. Jejich „zbytečnost“ chtěl ukázat generální tajemník FPÖ Michael Schnedlitz, když před poslanci Národní rady namočil test do lahve s Coca-Colou. Výsledek vyšel pozitivní, podle expertů to ale nic nedokazuje, uvedl Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník rakouské FPÖ Michael Schnedlitz

Článek

„Pozitivní na koronavirus! Důkaz, že hromadné testy nepřinesou vůbec nic,“ zvolal vítězoslavně Schnedlitz. Na svém facebookovém profilu později kritizoval masové testování a dodal, že vláda vyhodí desítky milionů eur z peněz daňových poplatníků právě na tyto testy.

Rakousko zvažuje zaříznout silvestra

Koronavirus

Schedlitzův pokus si získal sympatizanty i z řad dalších poslanců. Podle expertů ale pozitivní výsledek Coca-Coly nic nedokazuje. Tajemník totiž postupoval nesprávně. Test před použitím zapomněl vložit do pufrovacího roztoku. Hodnota pH v coca-cole způsobila, že cola reagovala s protilátkou v antigenním testu a zabarvila ho.

„Doporučujeme, aby si ctihodný člen FPÖ nejprve trochu nastudoval chemii, než zveřejní tak trapná prohlášení,“ uvedla společnost Dialab, která antigenní test vyrobila.

Testovat zdarma se lidé mohou i vícekrát

Koronavirus

Antigenními testy se začne plošně testovat také v České republice. Dobrovolné a bezplatné testování populace začne 18. prosince a skončí 15. ledna. Lidé se budou moci testovat i opakovaně, ale maximálně jednou za pět dní. Negativní test, jehož výsledek je znám do 20 minut, je zároveň vstupenkou do domovů seniorů za příbuznými.

Vzorek se odebírá stejně jako pro PCR test výtěrem z nosohltanu. Antigenní metoda na rozdíl od metody PCR nevyžaduje kultivaci vzorku v laboratoři, výsledek se vyhodnocuje na místě odběru za 15 minut, podobně jako například těhotenský test.

Reklama

Výběr článků

Načítám