Hlavní obsah

Rakousko chystá pro neočkované tvrdé postihy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Neočkovaní v Rakousku musejí v blízké budoucnosti počítat s tvrdými restrikcemi, oznámil nový rakouský kancléř Alexander Schallenberg. Restrikce se budou zavádět v závislosti na počtu nakažených pacientů, kteří se ocitnou v nemocnici na jednotkách intenzivní péče, a zacíleny budou na ty, kteří nejsou očkovaní. Pokud bude obsazeno 600 lůžek na JIP, pro neočkované začne platit totální uzávěra, píše server Der Standard.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Nový rakouský kancléř Alexander Schallenberg

Článek

„Jsme na pokraji pandemie neočkovaných lidí a musíme ji zbrzdit. Každý kdo nebyl očkován a v předchozí době se nenakazil, musí se připravit na razantní omezování,“ potvrdil ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Plán rakouské vlády, který odsouhlasili jednotliví zemští hejtmani, počítá s jednotlivými kroky. Ty se budou spouštět v závislosti na obsazenosti lůžek na JIP.

Fáze 1: V neděli bylo na jednotkách intenzivní péče ošetřeno 219 lidí pacientů s covidem-19. V praxi to znamená, že platí pravidlo tří potvrzení v restauracích, hotelech, při poskytování služeb, návštěvě divadel, kin a podobně. V případě nočních klubů, barů a diskoték ale platí pravidlo 2,5 potvrzení.

To znamená potvrzení o očkování, prodělání nemoci a negativní PCR test, neuznává se antigenní test. Povinnost nosit respirátor typu FFP2 je povinná pouze v obchodech s každodenními potřebami, například v supermarketech. Neočkovaní je ale musí nosit i ve všech ostatních prodejnách.

Rakousko má naočkováno 43 procent školáků nad 12 let, Česko zaostává

Koronavirus

Fáze 2: Pokud by se během sedmi dnů obsadilo více než 300 lůžek na JIP, začne platit pravidlo dvou potvrzení (očkování/prodělání nemoci), které se bude vyžadovat v takzvané noční gastronomii, tedy v barech, nočních klubech, diskotékách a také při akcích nad 500 osob. V nejnovější prognóze odborná komise pro koronavirus předpokládá s 68procentní pravděpodobností, že 3. listopadu bude obsazeno 290 až 450 lůžek na JIP.

Fáze 3: Pokud se překročí limit obsazenosti 400 lůžek JIP, okamžitě přestávají platit antigenní testy a bude se vyžadovat 2,5 potvrzení (očkování/prodělání nemoci/negativní PCR test).

Fáze 4: Jestliže se na JIP obsadí více než 500 lůžek pacienty nakaženými koronavirem, enormně se zvýší tlak na neočkované. Do restaurací a služby mohou využívat jen plně očkovaní nebo lidé, kteří v posledních 180 dnech covid-19 prodělali.

Nechte se očkovat na nejkrásnějším místě Rakouska, zve prezident do svého sídla

Koronavirus

Fáze 5: Nejpřísnější opatření pro neočkované začne platit, když bude v nemocnicích obsazeno pacienty nakaženými koronavirem více než 600 lůžek JIP. V tu chvíli začíná pro všechny, kteří za sebou nemají plnou vakcinaci, platit přísný lockdown. S výjimkou nákupu potravin, léků nebo cesty do práce nesmějí opustit bydliště.

Rakousko se potýká s další vlnou nákazy koronavirem. Za poslední týden přibylo 20 408 nových případů nákazy. To znamená sedmidenní incidenci 228,5 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Předchozí týden byla incidence 152,5. Pro srovnání v Německu je v současné době sedmidenní incidence na úrovni 110,1.

Tempo očkování se v posledních měsících v Rakousku zpomalilo. Plně očkováno je nyní 62,2 procenta populace.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám