Hlavní obsah

První vakcíny jsou už u seniorů

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotníci první, potom rizikové skupiny. To byl původní plán. Ale už v pondělí na vakcínu proti covidu leckde dosáhli i lidé mimo nemocnice.

Foto: ČTK/PR/Fakultní nemocnice Brno

Do FN Brno dorazilo téměř 5000 vakcín. Některé dávky byly zaslány domovům pro seniory. Vpravo ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Článek

„Už jsme začali,“ řekla Právu ředitelka Domova pro seniory Foltýnova v Brně-Bystrci Jana Bohuňovská. „Dostali jsme 110 kusů vakcíny, ale nestihneme všechny aplikovat během dneška,“ dodala.

Už jsme začali. Dostali jsme 110 kusů
Jana Bohuňovská, ředitelka domova pro seniory

Podle ní má domov nyní kolem 200 klientů. Proto se v první řadě očkují lidé, u nichž je vyšší riziko horšího průběhu případné nákazy. Na očkování dohlížejí zdravotníci Fakultní nemocnice Brno.

Právě z jejího přídělu byly dávky vakcíny zaslány domovům pro seniory. Kromě zmíněného ústavu putovaly také do Domova pro seniory Věstonická v Brně. Tam by se mělo s očkováním začít v úterý. Celkem bylo pro tyto instituce vyhrazeno 300 vakcín z celkového počtu 3000, které měla nemocnice v prvním kole očkování k dispozici.

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Koronavirus

„Nyní hledáme pacienty vhodné k očkování, mohli bychom je naočkovat dnes, možná zítra,“ řekla v pondělí Právu mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Dodala, že dalších 250 dávek vyslala nemocnice do Úrazové nemocnice a 450 dávek na LDN u Milosrdných bratří.

Prvních 50 pacientů po transplantaci plic

Do středy by mělo očkování podstoupit 1800 zdravotníků fakultní nemocnice z šesti tisíc. Pražská Fakultní nemocnice Motol svolává své pacienty, kteří podstoupili transplantaci plic. „Všechny je máme od roku 1998 nebo 99 v evidenci, protože jsou tady dlouhodobě pod zdravotním dohledem,“ potvrdil Právu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Vakcínu dostane už dnes první padesátka pacientů III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol, která je v současnosti jediným centrem pro transplantace plic v ČR.

Očkování běžné populace plánujeme na únor
Petr Arenberger, ředitel FNKV

Podle Ludmily Šimáčkové z motolského odboru komunikace se do pondělka očkovali zejména zdravotníci.

„Během pondělí bylo v naší nemocnici očkováno 376 osob, pro další dny se plánuje denně asi 500. Každý očkovací tým tvoří jeden lékař, jedna až dvě zdravotní sestry a jeden až dva administrativní pracovníci. Očkování bude provádět pět až sedm týmů,“ sdělila Právu.

Vinohrady chystají „očkovací městečko“

„U nás se očkuje v podstatě tak, že v počtu 85 za den dojdou na Karlovo náměstí a tam dostanou vakcínu,“ přiblížil Právu ředitel fakultní vinohradské nemocnice Petr Arenberger. „V rámci spolupráce jsme naplánovali, že asi 40 procent jejich dávek se naočkuje na našich zaměstnancích. Ukázalo se, že převoz vakcíny je komplikovanější, a proto včera, dnes a zítra budeme chodit tam,“ vysvětlil.

Vakcíny do Ostravy nedorazily. Snad až na Silvestra

Koronavirus

Podle něj by se na Vinohrady mohlo dostat 975 dávek během úterý a rozdělovat se budou podle tří kritérií. „V první řadě to budou pracovníci, kteří mají větší riziko nákazy, tedy například zdravotníci z centrálního příjmu interních klinik, JIP, ARO, ale i pracoviště, kde je větší množství příchozích pacientů, třeba v ambulancích, ORL,“ popsal Arenberger.

Přednost pak bude mít personál na odděleních, kde by nákaza způsobila pacientům větší potíže, jako třeba na LDN. A přednost budou mít i lékaři, kteří spadají mezi rizikové skupiny. Tito zdravotníci by měli být proočkováni začátkem ledna, poté se dostane na pacienty. Opět se bude jednat o osoby z nejrizikovějších skupin, jako jsou ti na LDN.

„Očkování běžné populace plánujeme na únor. Připravujeme se, že budeme mít jakési očkovací městečko, kde bude několik odběrových míst s větším množstvím parkovacích ploch a se samostatným vjezdem,“ uzavřel Arenberger.

Za první den dostalo v ČR vakcínu 1260 lidí

Domácí

Velký zájem o vakcínu ze strany zdravotníků hlásí také Nemocnice Na Homolce. „Mezi zdravotníky mají prioritu třeba pracovníci u covidových lůžek nebo na jipkách. Mimo zdravotnický personál očkování zatím neděláme,“ řekla Právu Pavlína Perlíková z marketingového oddělení Homolky.

Reklama

Výběr článků

Načítám