Hlavní obsah

První dávky AstraZeneky se už rozváží

Právo, ČTK, BBC, jim

Od pondělí se do distribuce v krajích dostává nová vakcína AstraZeneca, jejíchž prvních 19 200 dávek v sobotu dorazilo z Belgie do centrálního dispečinku společnosti Avenier v Říčanech u Prahy. Evropská komise ji schválila minulý týden.

Foto: Pool, Reuters

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca.

Článek

Vakcíny se mají ode dneška rozvážet do jednotlivých očkovacích míst. Ministerstvo zdravotnictví o víkendu na Twitteru uvedlo, že příjemci budou Středočeský, Královéhradecký kraj a Vysočina.

Vakcíně AstraZeneca stačí 2 až 8 stupňů Celsia v běžné ledničce

Vakcínu není na rozdíl od dosud v Česku používaných látek Pfizer/BioNTech a Moderna nutné skladovat v mrazu, stačí jí 2 až 8 stupňů Celsia v běžné ledničce. Proto je vhodná k očkování i praktickými lékaři v ordinacích nebo u pacientů doma. Pfizer potřebuje až minus 70 stupňů a Moderna minus 20 stupňů.

Látka AstraZeneky se bude podávat lidem od 18 let ve dvou dávkách do svalu v horní části paže, a to s odstupem čtyř až 12 týdnů. Na rozdíl například od Německa se bude v Česku aplikovat i lidem nad 65 let.

Do Česka dorazily vakcíny AstraZeneca

Domácí

Firma sice ještě nedokončila testy této věkové skupiny lidí v požadovaném rozsahu, ale Evropská léková agentura dala její vakcíně zelenou v tzv. podmíněné registraci a žádné věkové omezení nestanovila.

Česko má od firmy AstraZeneca objednány tři miliony dávek vakcíny. Jak Právu řekla ředitelka zdravotní péče pro ČR firmy AstraZeneca Jarmila Dolečková, v průběhu února by měla ČR dostat celkem 170 tisíc dávek této vakcíny.

Účinná na britskou mutaci koronaviru

Vakcína AstraZeneca je podle vyjádření firmy účinná i proti mimořádně nakažlivé britské mutaci koronaviru, která se rychle šíří i v Česku.

Obavy jsou zbytečné, tvrdí ředitelka péče AstraZeneca

Domácí

Na druhé straně nezabrání mírnému či středně vážnému průběhu covidu-19, který způsobuje jihoafrická mutace koronaviru SARS-CoV-2. Vážnému průběhu choroby však v tomto případě podle vyjádření firmy zabránit dokáže.

Reklama

Výběr článků

Načítám