Hlavní obsah

Proti deltě funguje Pfizer i AstraZeneca, nutné jsou ale obě dávky, ukázala studie

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dvě dávky vakcíny od Pfizeru nebo od AstraZeneky jsou skoro tak účinné proti variantě delta jako proti původnímu viru. Ukázala to studie publikovaná v prestižním akademickém časopise New England Journal of Medicine. Látka od společnosti Pfizer/BioNTech je ale po druhé vakcíně o dvacet procent účinnější než ta od AstraZeneky.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Londýně

Článek

Vědci využili dat z Anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE). Jedna dávka vakcíny pro ochranu proti nakažlivé variantě delta podle autorů studie nestačí.

Dvě dávky vakcíny od Pfizeru měly proti původní alfa variantě účinnost 93,7 procenta. Proti nakažlivější variantě delta, která na území Anglie už představuje většinu všech nových infekcí, poskytují obě dávky této očkovací látky 88procentní ochranu, stojí ve studii.

Co se týče látky od společnosti AstraZeneca, kterou na ostrovech pomáhala vyvíjet Oxfordská univerzita, výsledky jsou lepší, než se původně uvádělo.

Proti delta variantě vakcína od AstraZeneky vykazuje účinností 67 procent, což je o sedm procentních bodů lepší výsledek, než úřady předběžně odhadovaly.

Izrael testuje na protilátky. Kvůli třetí dávce

Koronavirus

Oproti původní variantě kmenu se tak jedná o mírný pokles, tehdy obě dávky vakcíny AstraZeneca chránily před nákazou se 74,5procentní účinností.

Jedna dávka nestačí, zrychlete očkování

Studie, která se opírá o skutečná data z Anglie, a nikoli o teoretické odhady, prokázala, že jedna dávka vakcíny před deltou neochrání. V takovém případě funguje Pfizer jen se 36procentní účinností a látka od AstraZeneky poskytuje pouze 30procentní ochranu.

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Koronavirus

Podle vědců by tak vlády měly upřednostňovat plné naočkovaní rizikových obyvatel. „Naše zjištění o snížené účinnosti po první dávce podporuje snahu o maximální využití dvou dávek vakcíny u zranitelných skupin v souvislosti s šířením varianty delta,” uvedli autoři studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám