Hlavní obsah

Připojit na ventilaci? Při selekci hraje roli věk i absence očkování, říkají slovenští doktoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Některé slovenské nemocnice přiznávají, že při rozhodování, koho mají připojit na umělou plicní ventilaci, zohledňují věk, zdravotní stav i očkovanost pacientů. V oficiálních materiálech slovenského ministerstva zdravotnictví žádné doporučení k selekci pacientů není.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ve slovenských nemocnicích je zhruba 3500 lidí hospitalizovaných s covidem.

Článek

Tiskový odbor ministerstva zdravotnictví zdůraznil, že každý má stejné právo na poskytování zdravotní péče.

Na umělé plicní ventilaci je momentálně ve slovenských nemocnicích 291 pacientů. Jen deset procent z nich je očkovaných.

Na umělou plicní ventilaci jsou napojeni pacienti, kterým selhává dýchání, mají nízkou míru okysličení krve a lékaři u nich zaznamenali krátkodobé přerušení pravidelného dýchání.

Lockdown nelockdown. Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených

Koronavirus

„Pokud má někdo respirační nedostatečnost na hranici přežití, je jedno, zda je nebo není očkovaný,“ řekl anesteziolog Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí v Košicích.

Podle primářky kliniky infektologie a geografické medicíny bratislavské nemocnice na Kramárech Aleny Koščalové se však může stát, že na přístroje nenapojí pacienta, který je sice očkovaný, ale je mu 85 let a má několik těžkých nemocí.

„Takový pacient nemá žádný benefit z připojení na umělou plicní ventilaci,“ řekla webu sme.sk Koščalová. Naopak může se stát, že lékaři připojí na ventilaci například čtyřicetiletého neočkovaného pacienta, který byl dosud zcela zdráv.

V říjnu zemřelo na Slovensku nejvíce lidí od letošního jara

Evropa

Primář: Očkovaní mají lepší prognózu

Primář anesteziologie a intenzivní medicíny v nemocnici v bratislavské Petržalce Jakub Hložník se naopak domnívá, že očkovanost by měla patřit mezi kritéria při rozhodování o napojení nemocného na ventilaci. „Očkovaní mají mnohem lepší prognózu než neočkovaní,“ říká primář. Podle Hložníka očkovaní pacienti končí na ventilaci jen velmi zřídka.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví na sociální síti informovalo, že za poslední tři měsíce se na léčbu pacientů s covidem-19 vynaložilo celkem 40 milionů eur (zhruba jedna miliarda korun). Z této částky bylo až 37,5 milionu eur (954 milionů korun), tedy téměř 94 procent, využito na léčbu neočkovaných pacientů. Ze statistik vyplývá, že léčba neočkovaných pacientů je náročnější, dražší a vyžaduje víc personálu. Očkovaní pacienti mají většinou lehký průběh, vyžadují méně náročnou léčbu a v nemocnici jsou kratší dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám