Hlavní obsah

Přidejte se k odboji. Takto chtějí Britové vakcínou porazit koronavirus

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii pokračuje očkování obyvatel proti koronaviru. V současnosti mají na vakcíny nárok rizikoví pacienti nad 80 let, klienti a pracovníci pečovatelských center a zdravotníci v ohrožených skupinách. Zdravotníkům vypomůže až 30 tisíc dobrovolníků a armáda. Tento týden budou v provozu přes dvě stovky očkovacích míst, vláda brzo počítá s tisícovkou.

Foto: Jacob King, ČTK/AP

Margaret Keenanová, první člověk naočkovaný vakcínou Pfizer-BioNTech

Článek

Je to největší očkovací akce v dějinách země. Britští zdravotníci se zatím zaměřují jen na nejrizikovější skupiny. Národní zdravotní služba (NHS) na svých stránkách ale ujišťuje, že brzy dojde i na další. Zdravotníci dají lidem sami vědět, až na ně přijde řada.

V této chvíli je proces následující:

Úřady předloží nemocnicím seznam lidí, kteří mají nárok na očkování. Pracovníci v nemocnicích jim zavolají a nabídnou 15minutová okénka, v nichž si mohou přijít pro dávku.
Očkuje se pouze ve vyhrazených budovách. Ve všech případech musí být poblíž parkoviště, aby se měli zájemci o vakcínu na místo, jak dostat.
Zaměstnancům pečovatelských center jsou nabídnuty odpolední časy.
Pacienti jsou zapsáni do elektronického registru. Systém jim zarezervuje termín pro druhou dávku, která by měla být tři týdny po té první. Automaticky jim zašle dopis, stejně jako jejich příslušnému obvodnímu lékaři.
Po obdržení dávky se pacient odebere do zotavovací zóny pro případ, že by se mu udělalo nevolno. Dávky, které zbyly, a musí se spotřebovat, jsou nabídnuty zdravotníkům dané nemocnice.

Kde se vakcína aplikuje

Pro první vlnu očkování má NHS k dispozici několik desítek očkovacích center (angl. vaccination hubs). Nejedná se pouze o nemocnice, v některých případech jsou to regionální zařízení, která mají na starosti skupiny tamních lékařů.

Jak uvádí stanice BBC, v úterý by se měl seznam míst, kde se půjde nechat očkovat, výrazně rozrůst. Vakcína by měla dorazit do 200 ordinací praktických lékařů. Plán je takový, že nakonec by měl vakcínu mít k dispozici až jeden tisíc ordinací tak, aby lidé pro dávku nemuseli jezdit daleko.

Foto: Novinky.cz s Mapy.cz a BBC

Očkovací centra ve Spojeném království (14. prosince)

Pomáhají dobrovolníci

Britští zdravotníci očkovací akci nepodceňují. Zapojí se až 30 tisíc dobrovolníků z řad záchranářů, leteckého personálu a studentů. Všichni podstoupí důkladný výcvik. Armáda se zapojí také, různá kulturní místa přemění na mobilní očkovací centra.

Pro vakcínu si budou moci brzo dojít lidé například na bristolský stadion Ashton Gate, na výstaviště West Showground v Bathu, nebo do fotbalového komplexu Etihad v Manchesteru.

Injekce

Vakcínu proti covidu-19 člověk dostane injekcí do vrchní části pravé ruky. Pro imunizaci jsou potřeba dvě dávky, 21 dní od sebe. Podle NHS by měla vakcína zabrat do pár týdnů od druhé dávky.

Alergické reakce

Britský regulační úřad pro léky a zdravotnické produkty (MHRA) z preventivních důvodů doporučil, aby se lidé s častými alergickými reakcemi nenechávali očkovat. „Očkování by se mělo provádět jen v zařízeních, kde jsou k dispozici prostředky pro resuscitaci,“ vyzval úřad.

Kdo zatím ne

Očkování se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Odborníci zároveň radí, aby ženy otěhotněly nejdříve dva měsíce poté, co dostanou druhou dávku vakcíny.

Jedná se pouze o doporučení, neexistují důkazy, že by bylo očkování v takových případech nebezpečné, natož že by kvůli tomu dítě samo onemocnělo covidem-19.

Britové začali očkovat proti koronaviru. Jako první dostala vakcínu 90letá žena

Koronavirus

Kolik lidí má prioritu

Podle národního statistického úřadu žije ve Spojeném království asi 400 tisíc lidí v pečovatelských centrech, kde se o ně stará asi 700 tisíc pracovníků.

Seniorů nad 80 let jsou v Británii 3,4 milionu, zdravotníků v první linii 1,6 milionu. Celkem je prioritních skupin devět a vláda do nich počítá až 25 milionů obyvatel.

Kampaň s humorem

Většina z rizikových skupin by podle vlády měla být očkována v lednu a únoru příštího roku. V souvislosti s touto náročnou akcí byla také spuštěna kampaň za očkování.

Slogan je typicky britský: „Join the resistance. Get vaccinated“, tedy „Přidejte se k odboji. Nechte se naočkovat.“ (slovo „resistance“ znamená jak odboj, tak odolnost). Heslo pochválila řada odborníků na marketing – a to nejen britských, ale i českých.

Reklama

Výběr článků

Načítám