Hlavní obsah

Přichází vakcína pro ty, kteří nevěří Pfizeru. Registrace na Novavax do dvou týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proteinová dvoudávková vakcína od americké firmy Novavax by měla do Česka dorazit na přelomu února a března. Dobrá zpráva je to zejména pro ty, kteří na ni dosud čekali. Předregistraci pro dosud neočkované zájemce chce ministerstvo zdravotnictví spustit do dvou týdnů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Byl bych rád, aby se začalo očkovat buď koncem února, nebo začátkem března a předregistrace aby byla možná do 14 dnů,“ řekl v neděli šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) v debatě na ČT.

„Podle informací, které máme, jsem přesvědčen, že to budou statisíce lidí, možná to bude kolem půl milionu a budou to lidé z rizikových skupin,“ doplnil Válek. Na vakcínu čekají podle jeho slov ti, kteří nedůvěřují mRNA vakcínám, jako jsou látky od Pfizeru a od Moderny.

Takový odhad ale považuje místopředseda sněmovního zdravotního výboru a lékař Julius Špičák (ANO) za přehnaný. „Nemyslím si, že jedna specifická vakcína situaci zásadně změní,“ řekl Špičák.

Válek: Příští týden může být až 80 000 nakažených denně

Domácí

V prvním čtvrtletí by mělo dorazit kolem 371 tisíc dávek preparátu od Novavaxu. Počítá se s nimi, jak Právu potvrdilo ministerstvo, i v ordinacích praktických lékařů. Na přeočkovávání se s ní zatím nepočítá, jelikož ji pro tento účel Evropská léková agentura (EMA) dosud neschválila. Vakcína je podmínečně registrována pro starší 18 let. Podává se ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů.

Důležitá složka této vakcíny se vyrábí podle dřívějších informací v Česku v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy. Další část pak ve Švédsku a ke kompletaci by mělo docházet v Německu.

„K očkování nutit nebudu“

Zájem o očkování v posledních týdnech klesl. Někteří opoziční politici vyčítají vládě navzdory jejímu krátkému působení chybějící kampaň i zrušení vyhlášky, která pro vybrané profese a seniory nad 60 let stanovovala očkování proti covidu jako povinné.

Pozitivní PCR test má umožnit výjimku, lidé se měsíc vyhnou izolaci

Domácí

Podle exministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) má z hlediska šíření epidemie smysl zahrnout do povinnosti seniory nad 65 let, zdravotníky, sociální pracovníky a učitele. Naopak u jiných profesí, které Babišova vláda těsně před odchodem do vyhlášky zahrnula, jako jsou třeba dobrovolní hasiči, smysl nevidí.

„Máme tady 350 tisíc primárně vůbec neočkovaných seniorů nad 60 let. Musím se ptát, jak tuto skupinu efektivně naočkujeme. Jsem přesvědčen, že nejefektivnější by byla povinná vakcinace,“ doplnil Špičák.

Za jeden z podpůrných argumentů považuje vysoký počet nadúmrtí souvisejících s pandemií. Po starších lidech, sociálně slabších nebo žijících na periferiích se podle něj navíc nemůže chtít, aby informace analyzovali a rozporovali lživé zprávy.

Dejte třetí dávku i dětem nad 13 let, radí odborníci vládě

Domácí

Ministr Válek s povinností nesouhlasí. Chce jít cestou cílené kampaně a vyvracením dezinformací. Vyhláška podle něj byla navíc špatně napsaná a nezohledňovala očkování posilujícími dávkami.

„Nutit lidi povinně k léčbě, se kterou nesouhlasí, pod pohrůžkou drakonických pokut, to prostě nikdy nepřipustím,“ prohlásil ministr.

K neděli dostalo první dávku vakcíny 6,9 milionu obyvatel. Ukončené základní očkování má 6,7 milionu lidí, víc než polovina má už posilující dávku. Dosud na ni měli nárok po pěti měsících všichni nad 18 let. Od pondělí na ni mohou rodiče po pěti měsících od ukončeného očkování hlásit i děti od 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám