Hlavní obsah

Pravděpodobnost přenosu viru je v domácnostech stejná u očkovaných i neočkovaných

Londýn

Britští vědci v nově publikované studii zveřejnili zjištění, že u očkovaných lidí je pravděpodobnost přenosu viru na další jedince v domácnosti stejná jako u neočkovaných lidí. Studii publikoval odborný časopis The Lancet.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Nabírání vakcíny proti covidu od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Studie, na které se podíleli vědci z několika předních britských institucí, uvádí, že ačkoli je vakcinace proti covidu-19 klíčová v zabraňování smrti či vážnějšího průběhu onemocnění, nesnižuje pravděpodobnost, že naočkovaný a infikovaný jedinec nepřenese nemoc na někoho dalšího v domácnosti.

Analýza dat proběhla u 138 lidí, kteří se nakazili variantou delta v domácnosti, a jejich 204 kontaktů.

Z těchto 204 kontaktů, které vědci vyhledali po pěti dnech od prvních příznaků a testovali je pravidelně po dobu dalších 14 dnů, se nakazilo 53 lidí. Z nich 31 bylo plně očkovaných a 15 neočkovaných.

Maďarsko zavádí povinné roušky a státní zaměstnanci se musí očkovat

Koronavirus

Výsledky naznačují, že i u plně očkovaných lidí existuje značné riziko nákazy. Podle analýzy je 25procentní pravděpodobnost, že se plně očkovaný člověk nakazí od infikovaného člena domácnosti, zatímco u neočkovaných je tato pravděpodobnost 38procentní.

Je-li člověk očkovaný, nebo ne, má jen nepatrný či žádný vliv na to, jak moc je infekční pro další členy domácnosti.

Díky vakcíně je jen 300 nakažených zdravotníků

Koronavirus

Virová zátěž byla u všech infikovaných podle studie stejná. U očkovaných lidí ale klesala rychleji, což naznačuje, že se z onemocnění vyléčili dříve.

Ochrana vakcínou slábne po třech měsících

Tomu, že jsou právě domácnosti pro přenos covidu-19 klíčovým prostředím, se věnovala už dřívější studie.

Profesor Ajit Lalvani, předseda střediska infekčních chorob na Imperial College v Londýně, také upozornil na fakt, že v rámci studie vědci zjistili, že ochrana vakcínou slábne už zhruba po třech měsících od druhé dávky. „Tři měsíce po druhé dávce bylo riziko nakažení vyšší ve srovnání s nověji očkovanými,“ uvedl.

Zájem o očkování raketově roste

Koronavirus

Neočkovaní se podle Lalvaniho nemohou spoléhat na to, že je ochrání imunita plně naočkovaných. Dodal ale, že vakcinace včetně posilujících dávek je důležitá. Ti, kteří jsou pro posilující dávku způsobilí, by na ni měli jít.

Studie ale nezodpověděla další otázky, například jaký je reálný podíl kontaktů, které se nakazí v domácnosti či jaký má očkování vliv obecně na riziko přenosu a možnost nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám