Hlavní obsah

Potvrzuje to další studie: Omikron je vážně slabý

– Pretoria

Koronavirová varianta omikron je nakažlivější než její předchůdci, nicméně pravděpodobnost, že lidé s ní skončí v nemocnici, je o 80 procent nižší než u jakékoli jiné varianty. Vychází to ze závěrů studie publikované jihoafrickým Národním institutem pro přenosné nemoci, na který upozornila agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V porovnání s daty varianty delta, nashromážděnými mezi dubnem a listopadem letošního roku, je navíc u omikronu riziko vážného průběhu o 70 procent nižší. Vedoucí studie Nicole Walterová a Cheryl Cohenová ale dodaly, že po přijetí do nemocnice se riziko závažného průběhu od ostatních variant nijak neliší.

Studie je dostupná na vědeckém serveru MedRxiv a zatím neprošla tzv. peer review, tedy recenzním procesem, kdy vědeckou práci hodnotí další experti z oboru.

Omikron se rychle replikuje, ale má méně vážný průběh, potvrzuje studie

Svět

Omikron měl od 25. listopadu, kdy jeho přítomnost v Jihoafrické republice poprvé vědci identifikovali, doslova raketový nástup. Studie z Hongkongu před několika dny potvrdila, že tato varianta je mnohem nakažlivější než delta a v těle se replikuje až 70krát rychleji.

Profesor medicíny na britské University of East Anglia Paul Hunter uvedl, že je studie důležitá, upozornil ale na fakt, že některé její výsledky mohou být zkresleny, a to kvůli menšímu časovému úseku, za který byla data ohledně omikronu sesbírána.

„Ačkoli lidé s omikronem končí v nemocnicích s nižší pravděpodobností než ti s deltou, nelze říct, zda to je způsobeno rozdíly ve virulenci nebo vyšší imunitou populace ve srovnání s předchozími měsíci,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám