Hlavní obsah

Portugalsko, Dánsko, Gibraltar: Nakažených přibývá, panika se nekoná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nakažených koronavirem tam přibývá, sedmidenní incidence je vysoká, přesto Gibraltar, Dánsko a Portugalsko nepanikaří a život tamních obyvatel se pomalu vrací do předcovidových časů. Právě tyto tři země dokazují, jak zásadní roli hraje vysoká proočkovanost obyvatel, píše server týdeníku Focus.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených v týdenním sledovaném období na 100 tisíc obyvatel, činí na Gibraltaru 569,1, v Dánsku 521,8 a Portugalsko hlásí 211,6 (pro srovnání ČR má 1068).

Přestože některé z výše jmenovaných zemí mají vyšší incidenci než například Německo (441,9), žádná panika se nekoná. Proč?

Lockdown nelockdown. Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených

Koronavirus

Zmíněné země ukazují, že vysoká incidence nemusí být nutně problémem. S jejich vysokou proočkovaností totiž zůstává nízký počet hospitalizací. Ukazují ale také, že samotné očkování nestačí k tomu, aby se virus zcela přestal šířit.

Dánské nemocnice mají klid, polské jsou zahlcené

V Dánsku s necelými šesti miliony obyvatel je koronavirová situace ve srovnání s jinými zeměmi relativně uvolněná. Severský národ má vysokou proočkovanost, podle dánských zdravotnických úřadů dostalo téměř 80 procent lidí dvě vakcíny.

Právě vysoká proočkovanost příznivě ovlivňuje situaci v tamějších nemocnicích. Podle posledních informací je v dánských nemocnicích 430 osob infikovaných, z nichž bylo 50 na jednotkách intenzivní péče, z toho na ventilátorech zhruba polovina.

Británie chce od úterý po všech cestujících negativní test na koronavirus

Koronavirus

Efekt očkování je patrný například ve srovnání s Polskem, kde je z celkových 38 milionů obyvatel plně naočkováno pouze 54 procent.

V současné době činí počet obsazených lůžek v souvislosti s covidem 22 778, uvádí polské ministerstvo zdravotnictví. Obsazených ventilátorů je 1989. Údaje o obsazenosti JIP Polsko neuvádí.

V polských nemocnicích je aktuálně v přepočtu na počet obyvatel více než šestinásobek pacientů s covidem v porovnání s dánskými nemocnicemi. Koronavirová úmrtnost je také v Dánsku poměrně nízká.

V souvislosti s covidem-19 umíralo minulý týden v Dánsku kolem deseti lidí denně, v Polsku to bylo přes 500 osob za den.

Příznivá epidemická situace slibuje, že Dánové stráví relativně „normální vánoční svátky“, píše Focus.

Konají se vánoční trhy a mnoho kulturních akcí. Faktem ale je, že přetrvávají opatření, jako je například předkládání covidových potvrzení (očkování/uzdravení).

Lidé se jimi musejí prokazovat například při návštěvě restaurací, barů či fotbalových zápasů a stále platí povinnost nosit roušku při nakupování nebo v MHD.

Portugalsko: Nakažených přibývá, země nepanikaří

Podobná situace panuje v Portugalsku, kde je 88procentní proočkovanost obyvatel. Také v této zemi přibývá nakažených. Sedmidenní incidence byla v pátek na úrovni 211,6 infikovaného na 100 tisíc obyvatel. Panika se nekoná.

„Naše očkovací kampaň, to byl naprostý úspěch. Dokládá to současná situace, kdy s rostoucím počtem nakažených je v nemocnicích podstatně méně lidí než před rokem a zdravotní systém má hodně daleko k přetížení,“ řekl Francisco George, bývalý ředitel národního zdraví.

Němci chtějí pro neočkované přísné lockdowny

Koronavirus

V obavě před dosud důkladně neprozkoumanou novou variantou omikron zpřísnila portugalská vláda pravidla. Každý, kdo přiletí do země, se musí prokázat negativním testem, i když je plně očkován.

Při vstupu do restaurací, barů, hotelů či tělocvičen se budou muset všichni povinně prokazovat potvrzením o očkování či prodělání nemoci covid-19. V uzavřených prostorech se musejí nosit roušky.

Gibraltar hlásí proočkovanost 120 procent

Gibraltar má momentálně 540 nakažených, od počátku pandemie se prokázala nákaza u 7371 lidí. S pouhými 34 tisíci obyvateli byl označen jako „nejproočkovanější země světa“.

Podle aktuálních údajů tam bylo podáno celkem 98 421 dávek, což odpovídá proočkovanosti kolem 120 procent.

„Skutečnost, že čísla jsou tak vysoká, souvisí s tím, že na Gibraltaru bylo naočkováno mnoho lidí, kteří zde pouze pracují, ale nejsou zde registrováni,“ vysvětlila podíl přesahující sto procent Helen Carterová, vedoucí gibraltarského zdravotnického úřadu.

Skutečná proočkovanost lidí s trvalým bydlištěm je podle jejích slov „někde kolem 90 procent“.

Šéf Pfizeru: Posilující dávky budou každý rok

Koronavirus

Za vysokou incidencí podle ní je i to, že se zde hodně testují nejen lidé, kteří přijíždějí za prací, ale také cestující na výletních lodích či zahraniční vojáci.

Ačkoliv je incidence vysoká, pro Carterovou je ovšem důležitější, „jaká je situace v nemocnicích“.

Aktuální čísla jsou na překvapivě nízké úrovni. S koronavirovou nákazou jsou na Gibraltaru hospitalizováni pouze dva infikovaní.

To je výrazná změna například proti lednu, kdy zemřelo v souvislosti s covidem na sedm desítek nakažených. „Očkování chrání,“ uvedla Carterová.

Vláda na Gibraltaru ale z obav před dosud neprozkoumanou novou variantou omikron raději zrušila několik vánočních akcí nebo omezila jejich rozsah. „Chceme zabránit tomu, aby se musel v nadcházejících týdnech řešit lockdown,“ uvedl premiér Fabian Picardo.

Reklama

Výběr článků

Načítám