Hlavní obsah

Porovnání ČR s Británií a Izraelem: Stačí naočkovat jednou dávkou co nejvíce lidí

Novinky, mso

Vakcíny proti koronaviru jsou účinné už po první dávce. Potvrdily to nejen studie, ale také praxe. Sedmidenní průměr nakažených klesl v Británii i Izraeli, tedy ve státech, kde se podařilo rychle očkovat. Křivka Česka je v porovnání s těmito zeměmi diametrálně odlišná.

Článek

Rychlé naočkování první dávkou, především u rizikových skupin, se vyplatilo oběma zemím. Británie dokonce, místo doporučených tří týdnů, očkovala druhou dávkou až po dvanácti týdnech. Risk, za který vláda sklidila kritiku, se ale vyplatil. Riziko hospitalizace u lidí nad 80 let kleslo o 80 procent.

„Jedná se o další důkaz toho, že vakcíny snižují počet infekcí a zachraňují životy,“ uvedla Mary Ramsayová z Anglického úřadu pro veřejné zdraví.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

Británie dosud jednou dávku naočkovala 33 procent obyvatel a sedmidenní průměr nakažených v zemi klesl na 86 nakažených na milion obyvatel.

Izrael alespoň jednou dávkou naočkoval přes 58 procent obyvatel a nově nakažených má 344 na milion obyvatel.

Česká republika v porovnání s oběma státy vychází nejhůř, protože dosud naočkovala 6 procent obyvatel. Nově nakažených přitom ke čtvrtku měla 1086 na milion obyvatel. V některých krajích navíc docházejí místa v nemocnicích.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

Česko si vede hůř také ve všech zbývajících ukazatelích. Kromě nakažených a hospitalizovaných také v sedmidenním průměru úmrtí na milion obyvatel či počtu osob na JIP.

Rozhodující je rychlost

Rychlost očkování se tak zdá být na základě těchto statistik klíčová. Společnosti Pfizer i AstraZeneca, jejichž vakcínami se v Česku očkuje nejčastěji, na konci letošního února uvedly, že jejich látky jsou velice účinné i při jedné dávce. Nutnost hospitalizace v takovém případě snižují v rozpětí 85 až 90 procent.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

„Je to první důkaz efektivity vakcíny po podání první dávky, který je z reálného světa,“ uvedl ke studii z poloviny února profesor Ejal Lešem z Šebovy nemocnice, největšího izraelského zdravotnického zařízení.

Po celém světě bylo dosud aplikováno přes 319 milionů dávek vakcín. Nejvíce z nich v USA, a to 93 milionů. Česko dosud vykázalo něco přes milion dávek, v posledních dnech se rychlost očkování zvýšila. Za čtvrtek a za pátek bylo celkem naočkováno 90 tisíc lidí. Zhruba devítimilionový Izrael vykazuje v průměru 88 tisíc vakcín denně, Británie pak 350 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám