Hlavní obsah

Polsku docházejí ventilátory, o německou pomoc ale nestojí

Právo, Pavol Minárik

Situace ve Varšavě je dramatická. Už delší dobu nemají lékaři k dispozici jediný volný ventilátor, upozornil primátor Rafal Trzaskowski. Stejná situace panuje podle portálu onet.pl také ve Vratislavi, Katovicích, Krakově a dalších městech, hlavně na jihu Polska. Přestože počet nově nakažených stoupl v sobotu o 27 875 potvrzených případů koronaviru, polská vláda nereaguje na opakované nabídky německé strany na poskytnutí pomoci.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Měření teploty na polsko.německém přechodu. Ilustrační foto

Článek

„Německo v rámci boje s koronavirem nabízí partnerům v EU pomoc, avšak navzdory kritické situaci polská strana o ni neprojevila zájem,“ informoval onet.pl.

Připomněl, že i podstatně bohatší země jako Itálie, Francie, Španělsko i další ji s díky využívají. Německo poskytlo například Česku sto plicních ventilátorů a infikovaní z ČR se léčí i v Bavorsku.

Vyčerpaní polští doktoři úředním statistikám nevěří

Koronavirus

„Přestože lidé v Polsku už umírají před nemocnicemi, žádost o pomoc nepasuje do komunikační strategie polské vlády, zejména pak k Němcům, v Polsku obviňovaným ze všeho zlého v EU,“ napsal Philipp Fritz, zpravodaj Die Welt v Polsku.

Přitom ve východních částech SRN sousedících s Polskem se v nemocnicích nachází poměrně velké množství volných lůžek s ventilátory a bylo by snadné přepravit polské pacienty do Německa, upozornil.

Polský hřbitov se stal parkem. Kvůli covidu

Evropa

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier nabídl spolupráci a pomoc své země prezidentovi Andrzeji Dudovi, avšak ten zareagoval až po týdnu, když se ho na to ptali novináři. „Pokud vznikne taková potřeba, Polsko je připraveno úzce spolupracovat s Německem v boji s následky pandemie,“ zněla jeho odpověď bez zmínky o tom, zda má Polsko o pomoc zájem, napsal onet.pl.

Netřeba se uzavírat, ale poděkovat

Mlčení polské strany k nabídce z Německa přitom překvapuje i polské lékaře. „Pokud se v dnešních těžkých časech chce někdo podělit o aparaturu zachraňující životy, protože jí má dostatek, či jinou formou pomoci, tak je to nezvykle humánní projev,“ řekl Andrzej Matyja, šéf Nejvyšší lékařské rady.

Nakažené převážejí v plastových boxech. Mezi Belgií a Německem vznikl letecký most

Evropa

„Není třeba se urážet na ty, co nyní nabízejí pomoc nám, ale spíš jim poděkovat,“ dodal v souvislosti s nezájmem Polska o pomoc z Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám