Hlavní obsah

Polsko ztrácí kontrolu. Koronavirus má každý druhý testovaný

Právo, Novinky, PM, mso
Varšava

Polsko za středu vytvořilo rekord v počtu zemřelých na koronavirus, kterých bylo 637. Alarmující je také počet pozitivních testů. Přední polská epidemioložka Maria Granczaková pro web wp.pl uvedla, že s pozitivním výsledkem vyjde 50 až 60 procent testů.

Článek

„Seznam chyb, které Polsko v boji s koronavirem udělalo, je dlouhý. Hlavním problémem je příliš nízký počet testů. Pozitivní výsledky jsou jen vrcholem ledovce skutečně infikovaných,“ uvedla Granczaková.

Dodala, že denně se v Polsku podrobí testům 35 až 50 tisíc lidí. Procento pozitivních testů je 50 až 60 procent, což je vůbec nejhorší výsledek v celé Evropě. Server ourworldindata.org ve svých posledních datech k 15. listopadu uvádí, že v Polsku vyjde pozitivně 47 procent testů.

Polská zpěvačka má covid za výmysl, lidé jí i přes stovky mrtvých denně věří

Evropa

Druhé nejhorší je v tomto ohledu Bulharsko s 38 procenty. Česko je v rámci Evropy na 9. místě, pozitivně vyjde každý čtvrtý test (25 procent).

„Kontrolu nad koronavirem jsme ztratili. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají pandemii pod kontrolou země, ve kterých počet pozitivně testovaných nepřekročí hranici pěti procent,“ vysvětlila Granczaková.

Nakažení v uplynulých dvou měsících vědomě zatajovali svou nemoc.
Specialista pro boj s pandemií Michał Sutkowski

Nemoc covid-19 byla v Polsku dosud odhalena u 796 798 lidí, 12 088 z nich zemřelo. Jen za poslední týden překročil počet obětí hranici 3300.

„Nakažení v uplynulých dvou měsících vědomě zatajovali svou nemoc v přesvědčení, že se jim ji podaří přechodit i bez konzultace s lékařem. To je hlavní důvod dramatického nárůstu infikovaných i obětí,“ řekl varšavský specialista pro boj s pandemií Michał Sutkowski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám