Hlavní obsah

Polsko prodlužuje čas mezi očkováním

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská vláda rozhodla prodloužit období mezi podáním první a druhé dávky vakcíny proti onemocnění covid-19 u očkovacích látek od společností Pfizer/BioNTech a Moderna z dosavadních dvou týdnů na šest a od firmy AstraZeneca až na 12 týdnů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Výzkum ukázal, že odklad druhé dávky je možný, aniž by oslabil účinnost preparátu. Díky tomuto se nám podaří naočkovat větší počet obyvatel, kteří získají alespoň částečnou ochranu před nákazou za situace, kdy je dodávek vakcín v Evropské unii stále málo,“ oznámilo o víkendu polské ministerstvo zdravotnictví.

Kromě toho lidé, kteří se infikovali koronavirem a už se vyléčili, dostanou jen jednu dávku vakcíny, a to šest měsíců od nákazy.

Svár o látky z Ruska a Číny

Také Polsko se totiž potýká s nedostatkem vakcín. V odborné, ale i laické veřejnosti proto vzplála diskuse o vhodnosti i jiných vakcín. Podle v neděli zveřejněného průzkumu agentury Pollster si však jen 19 procent Poláků myslí, že vláda by měla nakoupit ruskou a 26 procent čínskou vakcínu.

Je lepší mít zdravou vládu. V Polsku před seniory naočkují ministerské úředníky

Koronavirus

Michal Dworczyk, zmocněnec premiéra Mateusze Morawieckého pro očkování, pak oznámil, že ruský Sputnik V Varšava nakoupit neplánuje a možnost získat čínskou látku zkoumá.

„Bohužel Poláci trpí rusofobií a mají také špatné zkušenosti s obchodníky, kteří přivážejí z Číny i špatné výrobky, léky nevyjímaje. Na druhé straně si vůbec neuvědomují, že ruská i čínská vakcína splňují všechny mezinárodní požadavky,“ reagoval na výsledky průzkumu Wlodzimierz Gut, přední polský virolog a mikrobiolog z Varšavské univerzity.

Pandemie v Polsku nabírá na obrátkách

Zahraniční

„Polská vláda měla už dávno usilovat o nákup preparátů nepocházejících z Evropské unie, včetně ruských. (…) Chápu jisté námitky z hlediska zemí jejich původu, ale pro boha živého, takový Sputnik V jistě není horší výrobek než ropa z Ruska,“ podotkl pro onet.pl exministr zdravotnictví Wojciech Maksimowicz, člen poslaneckého klubu vládního Práva a spravedlnosti (PiS) v Sejmu. Polsko by podle něj mělo otestovat vakcínu z Ruska ještě předtím, než získá souhlas od Evropské lékové agentury.

Postup vakcinace
Z 38,5 milionu Poláků dostalo první dávku 2 539 074.
Obě dávky dostalo 1 430 422 obyvatel.
Vláda plánuje do konce března naočkovat první dávkou nejméně 3,5 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám