Hlavní obsah

Podezření na omikron v Česku. Žena byla v Namibii a cestovala přes JAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt koronavirové varianty omikron v Česku, sdělil v sobotu Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle premiéra v demisi Andreje Babiše se podezření týká ženy, která byla v Namibii a letěla zpět do Česka přes JAR a Dubaj. Výsledek testu by měl být znám v neděli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli jedna ze sekvenujících laboratoří v České republice ověřuje možný výskyt pozitivního vzorku varianty omikron na území našeho státu. Čekáme na potvrzení, nebo vyvrácení tohoto záchytu,” informovala mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

To, zda je podezřelý pozitivní vzorek odhalený diskriminačním testem PCR skutečně varianta omikron, nelze podle ní v tuto chvíli předjímat. „Je potřeba počkat na výsledky celogenomové sekvenace, které vyžadují určitý čas,” doplnila Čechová.

Na to, že výsledek je třeba ještě potvrdit, upozornil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Nyní laboratoře provádí celogenomovou sekvenaci. Teprve pak bude možné s jistotou říct, zda u nás tento typ viru je, nebo zatím nikoliv,” napsal na Twitteru.

Obavy z omikronu v Nizozemsku. Z JAR přiletěly desítky lidí s koronavirem

Zahraniční

„S osobou, u níž byl zachycen zkoumaný pozitivní vzorek, provádí epidemiologické šetření příslušná Krajská hygienická stanice (KHS), která stanovuje protiepidemická opatření, a z daného zdroje se tak infekce dále nešíří. Dle nám dostupných informací daná osoba uvedla, že před návratem do ČR pobývala v Namibii,” uvedla také Čechová.

O jako hygienickou stanici se jedná, neupřesnila. Podle informací televize Nova se má podezření týkat ženy z Liberce.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru uvedl, že do Česka žena cestovala přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. „Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty,” napsal.

Žena je podle něj očkovaná a má lehký průběh. Výsledek testu by měl být v neděli.

Varianta omikron posílá do nemocnic i mladé

Zahraniční

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila v pátek mutaci B.1.1.529, jež byla pojmenována řeckým písmenem omikron, za znepokojivou. Stejně tak učinilo Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Tato varianta byla podle WHO objevena v Jihoafrické republice pomocí genetické analýzy z 9. listopadu.

Znepokojivé varianty jsou vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Nová varianta rychle mutuje, což jí podle vědců může pomoci, aby se rychleji šířila a dokázala obejít reakci lidského imunitního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám