Hlavní obsah

Po návratu z Francie a Irska budou muset lidé na test

ČTK, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí budou nově potřeba negativní testy na koronavirus při návratu z Francie a Irska. Obě země se na koronavirové mapě přesouvají do červené zóny, uvedlo v pátek ministerstvo zahraničních věcí. Nutné testy naopak nově nebudou potřeba při návratu z Bulharska, Belgie a Maďarska, na mapě budou tyto státy oranžové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus

Článek

Zeleně jsou označené země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů nákazy koronavirem a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů.

Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu, z dalších Austrálie, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Singapuru a Thajska.

ON-LINE: V Česku přibylo 14 780 nakažených, o 3000 méně než ve středu

Evropa

Střední míru rizika nákazy mají státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Od pondělí budou do této skupiny řazeny Belgie, Bulharsko, Finsko, Island, Maďarsko, Malta, Norsko a Řecko, Kanárské ostrovy, Azory a Madeira.

Británie hlásí rekordní počty mrtvých i nakažených. Londýn vyhlásil stav ohrožení

Koronavirus

Vysokou míru rizika nákazy mají země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musí před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Do pěti dnů od vstupu na české území se dotyčný musí podrobit PCR testu a výsledek musí do sedmi dnů od příjezdu předložit příslušné krajské hygienické stanici.

Po návratu lze předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, nesmí být ale starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší pěti let.

Rodinu ve Skotsku udali sousedi, že mají návštěvu. Hlídku napadla paní domu

Koronavirus

Speciální režim mají cestující z Velké Británie a Severního Irska. Lidé, kteří v zemích byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musejí při návratu předložit potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního či PCR testu na koronavirus. Test musí být proveden na území Spojeného království nejpozději 72 hodin před započetím cesty. Po příletu z Británie je povinná domácí karanténa, druhý test mohou lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám