Hlavní obsah

Pfizer: Po třetí dávce je ochrana až desetkrát vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutím české vlády se otevřela možnost očkování třetí dávkou proti covidu-19 pro všechny, u nichž uplynulo nejméně osm měsíců od druhé vakcinace. Přeočkovávat se bude mRNA vakcínami společností Pfizer/ BioNTech a Moderna. Zástupce výrobce vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTechu, kterou v České republice dostalo nejvíce lidí, Právu řekl, jak dopadly studie hodnotící tuto posilující dávku.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer/BioNTech

Článek

„Společnosti Pfizer a BioNTech zahájily rozsáhlý výzkumný program týkající se posilujících dávek s cílem zajistit, aby vakcína i nadále nabízela nejvyšší možný stupeň ochrany. Posilovací dávka vakcíny, takzvaný booster, která je ověřována ve zmíněných klinických hodnoceních, má stejné složení jako vakcína použitá pro základní schéma očkování,“ sdělil redakci Tomáš Sazima, tiskový mluvčí společnosti Pfizer.

Byť jde obsahově o stejnou látku, její třetí podání má navýšit ochranu proti onemocnění až desetinásobně.

Dvě nestačily. Třetí dávku v Motole podali už 15 pacientům s transplantovanými plícemi

Koronavirus

„První údaje o užití třetí dávky nynější vakcíny ukazují, že posilovací dávka aplikovaná nejméně šest měsíců po podání druhé dávky vede k vysokým neutralizačním titrům (neutralizační schopnost důležitá pro zabránění vzniku viru, pozn. red.) proti divokému typu, tedy původní variantě viru, i variantě beta, tzv. jihoafrické mutaci, a to pětkrát až desetkrát vyšším než po aplikaci dvou primárních dávek,“ dodal mluvčí výrobce vakcíny Comirnaty, které bylo v České republice vyočkováno už téměř 9,5 milionu dávek.

Booster je posilovací dávka, protože se jedná o stejnou vakcínu, jaké se aplikují běžně dvě dávky, nemusí se nic měnit v souvislosti s našimi stávajícími zásobami vakcíny či jejich distribucí. Stejné je to také pro pacienty, kteří už z nějakých zásadních zdravotních důvodů třetí očkování proti covidu-19 dostali.

Registrace k přeočkování třetí dávkou se spustí 20. září

Domácí

Přestože ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 se budou lidé moci očkovat nejméně osm měsíců po své poslední dávce, výrobce tuto hranici doporučuje posunout na nejdříve šest měsíců od dokončeného očkování, nemusí se zhoršení své imunity obávat ani lidé, kteří jsou očkováni dvěma dávkami.

Před mutacemi chrání i dvě dávky

„Vakcína Comirnaty je i nadále vysoce účinná v prevenci onemocnění covid-19, a to včetně varianty delta (tzv. indické mutace, pozn. red.). Dvě dávky stále vykazují vysokou účinnost v prevenci závažného průběhu onemocnění a nutnosti hospitalizace,“ doplnil Sazima.

Dobrovolná posilovací dávka bude nakonec dostupná pro všechny, přestože se odborná společnost dlouho dohadovala, koho vlastně upřednostnit. „Osm měsíců od ukončeného očkování se každý, kdo bude mít zájem, bude moci nechat přeočkovat,“ oznámil ministr zdravotnictví s tím, že doporučeno je to zejména rizikovým skupinám.

Trombóz je mnohem víc po covidu než po vakcíně, ukazují britská data

Evropa

Tedy lidem od věkové hranice šedesáti let, nemocným, pacientům po transplantacích i lékařům a zdravotníkům, kteří byli rovněž očkováni mezi prvními na přelomu roku a při příchodu čtvrté vlny pandemie budou opět pomáhat a léčit v rizikovém prostředí. Stejně tak se doporučení týká i sociálních pracovníků.

Posilujícími dávkami byly schváleny jen mRNA vakcíny, které dostanou i zájemci, kteří byli dříve očkováni vektorovou vakcínou AstraZeneca nebo jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Očkovat se lidé budou moci od 20. září u svých praktických lékařů nebo na očkovacích místech nemocnic, kam se v průběhu září přesunuje vakcinace ze všech velkých očkovacích center, která se nyní uzavírají.

Anketa

Pokud by vám lékař řekl, že je to nutné, podstoupili byste očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu?
Ano
55,3 %
Ne, dvě mi stačily
10,2 %
Nechci ani jednu
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12231 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám