Hlavní obsah

Pfizer: Očkování funguje i na zmutované kmeny

Právo, Stáňa Seďová

Společnost Pfizer ujišťuje, že vakcína proti onemocnění covid-19, kterou se už od neděle očkovaly tisíce Čechů a dalších více než 350 tisíc bude očkováno v průběhu ledna, je účinná i na nově odhalené mutace koronaviru, na které svou vakcínu společnost testovala hned poté, co se začaly objevovat.

Foto: Pool, Reuters

Vakcína proti koronaviru společnosti Pfizer-BioNTech

Článek

Zda bude stejně účinná, tedy na 95 procent, i na variantu viru šířící se ve Velké Británii, bude jasno do dvou týdnů.

Ale i kdyby výsledky testů ukázaly nižší účinnost, technologii výroby dokáže Pfizer rychle změnit.

Jak Právo minulý týden informovalo, tým Heleny Jiřincové, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění, odhalil významnou mutaci SARS-CoV-2 u českých pacientů nakažených covidem-19. Ve vzorcích lidí pozitivních na covid-19 ji zjistili už na začátku podzimu. Změna viru, který v laboratoři detekovali, ovlivňuje strukturu spike proteinu, který tvoří jakousi korunku viru.

Skvělá je její pružnost

Právě s tou pracují vědci při vývoji mRNA (messenger RNA, tedy poslíček – jednovláknové nukleové kyseliny, pozn. red.) vakcín.

Nakažlivější mutaci koronaviru zaznamenali i v Německu

Koronavirus

Právě díky užití této technologie, tedy mRNA, jakéhosi receptu, který buňce řekne, co má dělat, mohou výrobci jen pootočit matrici pro tvorbu proteinu, který zafunguje proti zmutované verzi viru.

„Jedním z důvodů, proč společnosti Pfizer a BioNTech zvolily platformu mRNA, je potencionální flexibilita této technologie ve srovnání s tradičními technologiemi výroby vakcín. Tato flexibilita zahrnuje schopnost pozměnit RNA sekvenci ve vakcíně,“ reagovalo vedení společnosti na dotaz Práva.

„Tím pokryje nové kmeny viru, pokud se vyskytne takový, který není dobře pokryt v současné vakcíně,“ reagovalo vedení americké společnosti na dotaz Práva.

Jižní Afriku trápí nová mutace koronaviru. Je nakažlivější

Svět

„Testovali jsme séra osob imunizovaných vakcínou BNT162b2 (název vakcíny, pozn. red.) za účelem zjištění její schopnosti neutralizovat různé zmutované kmeny viru. Z dosavadního testování vyplynulo konzistentní pokrytí všech testovaných kmenů,“ uvedlo k výsledkům ověřování účinnosti na dosud známé mutace koronaviru vedení společnosti. Zda bude současná vakcína stejně účinná na mutaci, o které zatím britští vědci tvrdí, že se šíří rychleji, si však jistí nejsou.

Nová do šesti týdnů

„Nyní generujeme data o tom, jak mohou séra osob imunizovaných vakcínou BNT162b2 neutralizovat nové kmeny z Británie. Nicméně identifikace nových variant viru SARS-CoV-2 nemá vliv na uvedení na trh mRNA vakcíny společností Pfizer a BioNTech,“ sdělilo ústředí společnosti deníku Právo.

Podle šéfa jejich partnera, německé biotechnologické společnosti BioNTech, Ugura Şahina je pravděpodobné, že imunita vyvolaná současnou vakcínou bude účinná i proti nové variantě viru. A kdyby se přece jen zjistilo, že je na tuto mutaci krátká, vývojáři si snadno poradí. „Krása této poslíčkovské technologie spočívá v tom, že jsme schopni okamžitě vyvíjet vakcínu, která kompletně napodobuje chování nové mutace – technicky bychom zvládli novou vakcínu poskytnout během šesti týdnů,” řekl Reuters Şahin.

Britští vědci volají po celonárodním lockdownu kvůli zmutovanému koronaviru

Evropa

Právě proto můžeme být podle Heleny Jiřincové rádi, že výrobci vakcíny použili tuto technologii. Očkovací látka Pfizer a BioNTech je první a zatím jedinou, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila podmínečnou registraci v EU. EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu, rovněž mRNA, americké firmy Moderna. Podmínečnou registraci by jí mohla udělit 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám