Hlavní obsah

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech není tak účinná proti variantě delta, jako byla proti předhozím mutacím. Ukazují to data izraleského ministerstva zdravotnictví z posledního měsíce. Vakcína dokáže infekci předejít s 64procentní účinností. Ochrana proti těžkému průběhu a hospitalizaci je ale i nadále velmi vysoká - 93 procent. Většina izraelských zdravotníků se shoduje, že bude třeba rizikové skupiny naočkovat třetí dávkou.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Izraeli

Článek

Účinnost látky od Pfizer/BioNTech se pro předchozí varianty odhadovala na 94 procent. Nejnovější data z Izraele tedy naznačují znatelný pokles.

Důležité je ale data správně intepretovat, upozorňuje profesor Nadav Davidovič, který působí ve vládní expertní komisi pro pandemii covidu-19.

Izraeli i přes nárůst nakažených nepřibývají mrtví

Koronavirus

„Delta je mnohem více infekční, ale vypadá to, že nevede k vážnějšímu průběhu nemoci a ke smrti, obzvlášť když už teď máme vakcínu,” řekl.

Zatímco očkování v některých případech nezabrání nákaze samotné, i tak může zachránit život.

Pro zranitelné osoby se zvažuje třetí dávka

Izrael zrušil všechna zbývající opatření proti šíření koronaviru 1. června. Od té doby ale počet nakažených znovu roste a řada odborníků z toho viní právě nakažlivější variantu delta, která může za 90 procent případů v zemi.

Na nedělním setkání na ministerstvu zdravotnictví zatím nebylo učiněno žádné rozhodnutí o podání třetí dávky vakcíny pro ohroženou populaci. Úředníci ale uvedli, že situaci monitorují. Část doktorů už vládu vyzvala, aby rizikovým pacientům podala další dávku.

Účinnost vakcíny proti deltě s vyšším věkem klesá, ukazují data z Británie

Koronavirus

Podle internetové verze deníku Jediot Achronot s tímto stanoviskem souhlasí většina lékařů v zemi.

V pondělí ministerstvo evidovalo téměř 2600 aktivních případů, což je více než dvojnásobný nárůst od předchozího týdne. Nutno podotknout, že pouze ve 35 z nich jde o vážný průběh.

Za pondělí přibylo v Izraeli 501 nových případů, což je vůbec nejvíce od března. Pro porovnání, v o něco lidnatější České republice za stejný den přibylo 126 nakažených, počet ale mohl ovlivnit svátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám