Hlavní obsah

Tady dostaneš tečku. Otevírají se další očkovací místa bez nutné registrace

Praha
Aktualizováno

Třetí místo, kam mohou dorazit zájemci o očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace, se v pondělí otevřelo v obchodním centru na pražském Smíchově. Tento týden se podobné centrum otevře i v Brně a v Ostravě. Postupně by měla vzniknout ve všech krajských městech.

Dostat očkování bez registrace je možné nově i v obchodním centru na pražském SmíchověVideo: Novinky

 
Článek

Na Smíchově se bude očkovat denně od 09:00 do 20:00 hodin, provoz bude mít na starost motolská fakultní nemocnice. Očkovat se tam bude vakcínou Moderna, injekci dostane až 300 lidí denně.

Zájemce o vakcínu směrují do centra žluté kruhy s nápisy „Tady se očkuje” nebo „Tady dostaneš tečku”, což je odkaz na aplikaci Tečka, s níž může člověk prokázat, že je očkován, případně že absolvoval test.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otevření očkovacího centra v OC Smíchov. Centrum funguje pro očkování bez objednání. Na snímku premiér Andrej Babiš (ANO)

V hlavním městě od minulého týdne fungují dvě obdobná místa v nákupním centru na Chodově a na hlavním nádraží – tam očkují vakcínami od společností Pfizer/BioNTech (Chodov) a Johnson & Johnson (hlavní nádraží).

Tuto středu je v plánu otevření míst bez objednání i v nákupním centru Karolina v Ostravě, kde budou očkovat jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson, a v centru Olympia v Brně, kde si budou moci lidé vybrat mezi vakcínami Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.

Očkovací centra na pražském hlavním nádraží a na Chodově (záběry z 19. července)Video: Novinky

Přidá se Ústí, Liberec i Hradec

„Dneska ráno na radě pro zdravotní rizika jsme o tom diskutovali, že bychom měli otevřít postupně ve všech krajských městech,” řekl při otevření smíchovského centra premiér Andrej Babiš. Připravují se projekty v Ústí nad Labem a Liberci, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o otevření podobného místa projevil zájem i Hradec Králové. Provoz míst by měly zajišťovat místní nemocnice.

Očkovací centrum bez registrace otevřou i v brněnské Olympii a ostravské Karolině

Koronavirus

Dosud se v Česku od konce loňského prosince očkovalo v různých centrech v nemocnicích, v halách, na výstavišti a podobně. Lidé k tomu ale potřebovali registraci.

První dvě místa pro neregistrované se v hlavním městě otevřela před týdnem a zájemce přilákala. Babiš o víkendu uvedl, že v nákupním centru na Chodově se od pondělí do pátku naočkovalo 4058 lidí, na hlavním nádraží pak 2309 zájemců.

Fronta na očkování bez objednání v nákupním centru v Praze (video ze 14. července)Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Počet podaných dávek podle Babiše v červenci překročí 10 milionů, plně očkováno je v zemi přes 4,2 milionu lidí.

Přilákat k očkování mají také dopisy. Minulý týden podle premiéra pojišťovny odeslaly výzvu k očkování více než půl milionu lidí starších 60 let. Tento týden plánují poslat dopis i zbývajícím neočkovaným pojištěncům starším 18 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otevření očkovacího centra v OC Smíchov. Vlevo premiér Andrej Babiš, za ním ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám