Hlavní obsah

ON-LINE: V Česku přibylo jen 63 nakažených, reprodukční číslo ale mírně vzrostlo

Aktualizováno

V sobotu přibylo v České republice 63 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Reprodukční číslo však mírně vzrostlo. Podle dat ministerstva zdravotnictví nikdo nezemřel. Dění okolo pandemie sledujeme i v neděli on-line.

Článek

13:47 - V Indonésii, která má 270 milionů obyvatel, se za poslední den prokázalo dalších 13 737 nových případů koronaviru, což je nejvíce od konce ledna. Nejlidnatější muslimská země se v posledních týdnech potýká se strmým nárůstem počtu infikovaných. Úřady to přičítají především šíření nakažlivější varianty koronaviru nazývané delta, kterou vědci objevili poprvé v Indii. Podle řady expertů však vývoj souvisí i se špatným přístupem indonéských úřadů k pandemii a s únavou veřejnosti z koronavirových restrikcí.

12:26 - Od počátku loňského března, kdy testy koronavirus v Česku poprvé potvrdily, covid prokazatelně prodělalo přes 1,66 milionu lidí, bezmála 98 procent z nich se mezitím vyléčilo a 30 280 nakažených zemřelo.

Zatímco v březnu, když epidemie vrcholila, umíralo s prokázanou nákazou i 200 lidí denně, v tomto týdnu počet zemřelých za den nepřesáhl čtyři. V pondělí a sobotu zatím ministerstvo neeviduje žádné úmrtí, statistiky se mohou ale zpětně změnit.

11:52 - Epidemie v Česku několik týdnů ustupuje, počty nově potvrzených případů v zemi, hospitalizací a dalších ukazatelů se nyní pohybují na úrovni loňských prázdnin. Příznivé situaci podle odborníků pomáhá hlavně čím dál vyšší proočkovanost populace - aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu má necelých 4,7 milionu Čechů. Rizikem jsou ale nakažlivější mutace viru, které mohou epidemickou situaci znovu zhoršit.

10:34 - Lékaři v Číně podali již přes miliardu dávek vakcín proti covidu-19, jen za poslední den tam injekci dostalo přes 20 milionů lidí, uvádějí úřady.

9:13 - Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie mírně stouplo z 0,66 na téměř 0,72

8:50 - V ČR je aktuálně hospitalizováno 73 nakažených, přitom ještě v pátek to bylo 99.

8:37 - V sobotu přibylo v České republice 63 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je méně než pátečních 147 i čtvrtečních 161. Celkově bylo v Česku potvrzeno již 1 666 025 případů. Během soboty nikdo v souvislosti s koronavirem nezemřel.

7:30 - Německo zaznamenalo za uplynulý den dalších 842 případů koronavirové nákazy a 16 úmrtí infikovaných lidí. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Před týdnem země registrovala 1489 nových infekcí a 18 úmrtí, uvedla agentura DPA. Od začátku pandemie se v Německu s přibližně 83 miliony obyvatel prokazatelně infikovalo více než 3,7 milionu lidí, z nichž 90 385 zemřelo. Skutečný počet celkově nakažených však bude pravděpodobně vyšší, protože řada infekcí není odhalena, podotkla DPA.

7:13 - Jedna z kubánských vakcín proti covidu-19 nazvaná Soberana 02 má podle předběžných výsledků třetí fáze klinických studií účinnost 62 procent. Informovali o tom podle agentury EFE v sobotu kubánští vědci. Pokud tuto vakcínu v příštích dnech schválí místní úřad pro kontrolu léčiv, což se očekává, stane se kubánský preparát první povolenou latinskoamerickou vakcínou proti nemoci covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám