Hlavní obsah

Omikronem se nakazí všichni, upozorňuje virolog

Nejhorší situace v Evropské unii podle počtu nakažených koronavirem je v Dánsku. Momentálně má 913 případů na 100 tisíc obyvatel. Navzdory vynikající proočkovanosti (81 procent) tam v nejbližších dnech převládne varianta omikron, varuje virolog Alexander S. Kekulé, ředitel institutu mikrobiologie při univerzitní klinice v Halle. Mezi nakaženými je 75 procent lidí, kteří mají dvě dávky vakcíny, napsal list The New York Times.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Situace, kterou lze pozorovat v současnosti v Jižní Africe, Velké Británii, Dánsku a Norsku, ukazuje, že omikronem se mohou infikovat i lidé, kteří byli očkováni, ale i ti, kteří se uzdravili z nákazy. To potvrzuje i epidemiolog Justin Lessler ze severokarolínské univerzity Chapel Hill.

Podle jeho slov nelze pochybovat o schopnosti omikronu částečně se vyhnout imunitní reakci organismu, jež je získaná z vakcín nebo po prodělání covidu. „To znamená, že množství lidí, kteří mohou být virem nakaženi, je větší než bylo dřív,“ řekl.

Koronavirus najde v těle nejslabší článek a zaútočí, tvrdí německý profesor

Koronavirus

Aktuální projekce epidemiologů očekávají například v Norsku až 300 tisíc nakažených denně (dřívější maximum bylo 1200). Ve Spojeném království se během vánočních svátků očekává až milion nákaz omikronem.

V Německu bylo nedávno hlášeno kolem 57 tisíc nových infekcí za jeden den. Jaký podíl na tom má varianta omikron, není známo, protože je vyšetřeno příliš málo vzorků.

Pro zvládnutí omikronové vlny klade virolog Alexander S. Kekulé důraz na tři body.

Posilující dávky

„Co nejvíce lidí ve věkové kategorii 60+ a ti, kteří patří do rizikové skupiny musí dostat posilující dávku,“ tvrdí Kekulé. Připomíná, že dvě dávky vakcíny poskytují proti omikronu jen neúplnou ochranu. „Třetí dávka významně navýší protilátky a s největší pravděpodobností sníží riziko zvláště závažných průběhů,“ dodal. Současně ale uvedl, že zatím ještě není úplně jasné, zda posilující dávka v relevantní míře zabraňuje nákaze a šíření nové varianty.

Omikron je už dominantní variantou v Londýně

Evropa

Testování

Kekulé není příznivcem zrušení testování v rámci různých volnočasových aktivit pro očkované a uzdravené. Vzhledem k imunologickým zvláštnostem varianty omikron nejsou podle něj očkovaní a uzdravení dostatečně chráněni před infekcí a přenosem patogenu. „Opuštění testování a přechod pouze na systém dvou způsobů ochrany (očkování a prodělání nemoci) bylo již v případě varianty delta chybou vzhledem k častým průlomům očkování. V blížící se omikronové vlně je to nezodpovědnost,“ tvrdí Kekulé.

Jak plní omikron nemocnice? Proti deltě jen třetinově

Svět

Pečlivé analýzy

Podle aktuálních údajů se zdá, že omikron častěji způsobuje mírné průběhy než předchozí varianty. Není to způsobené samotnou variantou, ale tím, že ve velkém postihuje očkované a ty, co mají covidovou nákazu za sebou a imunitní systém byl již vycvičen, uvedl Kekulé. V Jižní Africe jsou nákazy omikronem neškodnější, protože populace je mladší a již byla infikována třemi různými typy virů (B.1 ze severní Itálie, beta a delta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám