Hlavní obsah

Omikron je už dominantní variantou v Londýně

Londýn

Nákaza novou variantou koronaviru se už stala převažující v Londýně, uvedl v úterý profesor Kevin Fenton, který má v britském hlavním městě na starosti zdraví. Omikron už stojí za polovinou nákaz, přitom o den dříve to bylo 44 procent, napsal list The Daily Mail. Londýn se tak stal ohniskem nákazy touto variantou v Británii.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Londýňané čekají ve frontě na podání třetí dávky vakcíny proti covidu.

Článek

Celonárodně stojí omikron za pětinou nákaz, ale čeká se, že nad deltou začne ve Spojeném království převažovat od Nového roku. Rychle se šíří i ve Skotsku a v Northamptonshiru.

Šíří se rychleji než delta, v Londýně se stal převažujícím za pouhé dva týdny. U delty zabralo dva měsíce, než stala v Británii dominantní.

Nakažených přibývá, obětí ne

Počet případů nákazy omikronem stoupá každý den o padesát procent.

Nově nakažených v britském hlavním městě prudce přibývá, za čtrnáct dní stoupl počet případů na sto tisíc obyvatel hlavního města z 347 na 537. Počet hospitalizovaných za tu dobu stoupl o 50 procent z 90 na 140 přijatých denně. Počet obětí se však nemění.

Kvůli rychlému šíření omikronu vláda vyzývá k urychlenému podání třetí dávky vakcíny. Tento týden se proto před očkovacími středisky tvořily fronty. Vláda by chtěla, aby se denně očkoval milion lidí, experti i opozice to však považují za nereálné.

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám