Hlavní obsah

Omikron v 95 procentech vzorků. Objevuje se i varianta BA.2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varianta delta a její příbuzné varianty se brzy stanou spíše raritou. Nakažlivější omikron se dle předpokladů už stal „plošně dominantní“. Převládat začal už v polovině ledna, nyní tvoří 95 procent ze všech vzorků, které byly podrobeny detailní analýze. Informoval o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Novinky

Odběr vzorku. Ilustrační foto

Článek

Znepokojení budí nová varianta koronaviru BA.2, která převládá v Dánsku nebo Švédsku. Původně se odhadovalo, že jde o příbuznou variantu omikronu. To se ale nakonec neprokázalo. V Česku byla zachycena u 173 osob (asi čtyři procenta případů), což ústav ještě dál prověří. Mnoho se toho o ní ale zatím neví.

„Ačkoli varianta BA.2 přitahuje pozornost odborné i laické veřejnosti, klinická praxe zatím v zasažených zemích nehlásí změny v průběhu onemocnění nebo v počtech hospitalizovaných v přímé souvislosti právě s touto variantou. Na podrobnější závěry je zatím příliš brzy, je třeba vyhodnotit více dat,“ řekla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Omikron budí naděje i ve vlnách nákaz

Koronavirus

Poprvé se tato varianta prokázala začátkem prosince u jediného případu na Ostravsku. Za poslední dva týdny se covid potvrdil u 232 157 osob. Denně šlo v průměru o 16,5 tisíce. Hospitalizováno je aktuálně 1448 lidí, z toho 190 s vážným průběhem.

Reklama

Výběr článků

Načítám