Hlavní obsah

Odstup 1,6 metru a pořádně mýt ruce, doporučují hygienici

Pořádně si mýt ruce. To je podle hygieniků důležitý faktor, jak snížit riziko nakažení respiračními chorobami, tedy i koronavirem. Podle nich je při kontaktů s nakaženým riziková blízkost méně než 1,6 metru a kontakt trvající déle než 15 minut. Většina respiračních onemocnění se do těla dostane rukama – až 80 procent případů.

Šest kroků ke správnému mytí rukouVideo: Novinky

 
Článek

Hygienici upozornili, že většina lidí se ruce nemyje správně - rozhodně nestačí je strčit do proudu tekoucí vody. Je nutné použít mýdlo a mýt je alespoň 20 sekund. A to po každém cestování prostředky hromadné dopravy, kýchání, kašlání, před jídlem a po použití toalety. Důležité je nesahat si rukama na obličej.

Foto: Kham, Reuters

Když není možnost umýt si ruce, pomůže dezinfekční prostředek

Podle Státního zdravotního ústavu si ruce špatně myje 95 procent lidí, sedm procent žen a 15 procent mužů si vůbec nemyje ruce po použití toalety. A polovina mužů nepoužívá mýdlo.

Koronavirus hlásí další země, nákaza je v Lotyšsku, Tunisku i Senegalu

Koronavirus

Viry včetně koronavirů mohou venku přežít až dva dny, například na madlech v autobusech či tramvajích, kde jim prospívá vlhké prostředí potu rukou, které se jich dotýkají. Riziková jsou místa, kterých se dotýká mnoho lidí, například kliky dveří nebo zábradlí u schodišť. Hygienici doporučují se takových míst dotýkat jinou částí těla než rukama, například loktem, v zimním období využít toho, že lidé mají na rukou rukavice.

Šest kroků ke správnému mytí rukou. Pomůže dezinfekce, ale i obyčejné mýdlo

Koronavirus

Není vhodné do rukou kašlat či kýchat, nejlepší je použít jednorázový papírový kapesník, v případě nouze kýchnout raději do rukávu než do dlaní.

Pokud není možnost si ruce umýt, například při cestování, lze použít dezinfekční prostředek.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám