Hlavní obsah

Očkování, nebo revers. V Podolí rizikové pacientky jinak neoperují

Plánované operace jen s očkováním proti covidu, anebo podepsaným negativním reversem. Takový vzkaz vyslal v úterý Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí svým pacientkám na webu.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí se dotkne jen některých pacientek, u nichž hrozí střední nebo vysoké riziko pooperačních komplikací. U těch bude ústav vakcinaci vyžadovat.

„Důvodem je zvýšené riziko těžkého průběhu případného onemocnění covid-19 v pooperačním průběhu. Neočkované pacientky budeme operovat pouze po podpisu negativního reversu, ve kterém budou tato rizika popsána,“ zdůvodnila nemocnice.

Odkazuje se na stanovisko České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, která doporučuje vakcinaci pacientům před plánovanými operacemi se středním nebo vysokým rizikem pooperačních komplikací.

Těhotné se proti covidu často neočkují. Riskují život

Koronavirus

Podolský ústav funguje zejména jako porodnice, ale také jako specializované centrum pro nitroděložní operace vývojových a funkčních vad v těhotenství nebo jako onkogynekologické pracoviště.

Podobně nedávno rozhodla Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi. Odložení velkých plánovaných operací se dotklo neočkovaných pacientů na některých odděleních.

Nemocnice to zdůvodnila hlavně šířením nové varianty omikron. Cílem má být ochránit jak neočkované pacienty, tak ostatní hospitalizované i personál.

Očkování těhotných a kojících žen je přitom spojeno s řadou přežitých nepravd.

U těhotných nečekat

Jednou z nich je, že by se proti covidu neměly očkovat, což opakovaně vyvracel exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i Česká vakcinologická společnost.

Nechte se očkovat hned v začátku těhotenství, doporučuje vakcinologická společnost

Koronavirus

„Prospěch z očkování pro gravidní ženy výrazně převyšuje teoretické riziko vakcinace, a proto se očkování těhotných žen doporučuje. Očkovat je možné v kterémkoli stadiu gravidity. Neexistují důkazy, že by bylo nutné očkování oddalovat na dobu po prvních 12 týdnech,“ stojí ve stanovisku společnosti.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek před časem upozornil, že vakcínu těhotným mnohdy z neznalosti rozmlouvají samotní lékaři. Několik případů popsalo i Právo a Novinky.cz, které rovněž upozornily na zastaralé formuláře, které braly těhotenství jako překážku.

První naočkovaná těhotná porodila zdravou holčičku

Domácí

„Je prokázáno, že těhotenství je rizikový faktor pro těžký průběh covidu. Bohužel máme často špatně končící případy. Třeba se podaří záchrana dítěte předčasným císařským řezem, ale matka je s úplně zdevastovanými plícemi. A některé rodičky už takto zemřely,“ řekl začátkem prosince Kubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám