Hlavní obsah

O antigenní testy je v Praze obrovský zájem, lidé zabrali termíny na leden

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek nabídla Fakultní nemocnice Královské Vinohrady na webových stránkách www.fnkv.cz možnost registrace na testování COVID-19 antigenními testy. Všechny termíny se ihned zaplnily, včetně lednových.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Článek

„Očekávali jsme, že se rychle naplní 23. prosinec, jak se také stalo za necelé 3 hodiny, ale překvapilo nás, že dnes ráno byly všechny termíny zaplněny včetně prvního týdne v lednu 2021,“ řekl ředitel nemocnice prof. Petr Arenberger.

„Nemocnice proto v sobotu zdvojnásobila odběrovou dobu, takže denně nabídne vyšetření 92 pacientům, ale přesto již za další 3 hodiny byla kapacita vyčerpána na celý měsíc dopředu s 1500 objednávkami,” uvedla tisková mluvčí Tereza Romanová.

Rakouský politik otestoval Coca-Colu na koronavirus, výsledek byl pozitivní

Koronavirus

„Přijít na test těsně před Vánoci a vědět tak, že nenakazíme své blízké u štědrovečerní večeře, je pochopitelné, ale o motivaci objednat se dnes na vyšetření na 12. ledna, tedy za měsíc, lze jen spekulovat.”

Antigenní test se provádí podobně jako PCR test výtěrem z nosohltanu. Výsledek se vyšetřený dozví do 20 minut přímo v odběrovém místě. V případě pozitivity testu se provádí potvrzení diagnózy klasickým PCR testem.

Problémem je, že negativní výsledek testu neznamená jistotu, že dotyčná osoba v sobě virus nemá, ale pouze pravděpodobnost. Navíc se člověk může nakazit i pět minut po testu.

Také ministerstvo zdravotnictví nabízí testy po celé ČR na stránkách crs.uzis.cz, ovšem nedozvíte se s jistotou, kde mají volno.

„Data o vytížení odběrných míst jsou prozatím neúplná. Na doplnění průběžně pracujeme, ale je nutná součinnost ze strany poskytovatelů jednotlivých rezervačních systémů odběrných míst na Centrální rezervační systém. Pokud nejsou data o kapacitě k dispozici, proveďte prosím rezervaci přímo dle odkazu v detailu konkrétního odběrového místa,” uvádí web.

Reklama

Výběr článků

Načítám