Hlavní obsah

Nový PES je i druhý den jen kousek od třetího stupně

Novinky, Klára Beranová
Praha

Skóre nové varianty protiepidemického systému PES, která započítává i antigenní testy, zůstalo i ve středu na hodnotě 61. To sice odpovídá čtvrtému stupni, je však ale jen pouhý jeden bod od třetího. V úterý laboratoře provedly podle údajů ministerstva zdravotnictví 10 092 antigenních testů, což je zhruba poloviční počet proti pondělním 19 022.

Článek

Naproti tomu rizikové skóre ve „starém“ systému PES, v němž nejsou započteny právě antigenní testy, stouplo ve středu o pět bodů, tedy zpět na hodnotu 71. Může za to zhoršení průměrné pozitivity testů za sedm dní.

Rekordní počet úmrtí v Německu. Dánsko chystá tvrdý lockdown

Koronavirus

Body sice i v tomto systému zatím odpovídají čtvrtému stupni, jsou však jen kousek o pátého. Ten platí od 76 bodů.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály.

Resort ministerstva zdravotnictví zveřejnil druhou variantu systému PES teprve v úterý. Dosud totiž při výpočtu reflektoval pouze standardně užívané PCR testy. Kvůli rozšíření antigenních testů muselo ministerstvo začít počítat do statistik i tyto testy.

Nový PES je krok od třetího stupně

Domácí

Ministerstvo bude prozatím zveřejňovat oba tyto indexy. Kterým z nich se bude Česko řídit, zatím není jasné. Ministerstvo podle tiskové zprávy zveřejněné v pondělí rozhodne o změně metodiky a případném sjednocení obou indexů do 22. prosince.

Epidemie zrychluje 

Celkově pak šíření koronaviru v Česku zrychluje. V úterý testy prokázaly dalších 7889 případů, což byl nejvyšší denní nárůst od 12. listopadu.

Z téměř 30 tisíc PCR testů bylo pozitivních 27 procent. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

S antigenními testy by PES byl ve 4. stupni teprve třetí den, řekl Blatný

Koronavirus

Od středy také startuje plošné testování antigenními testy, každý je může podstoupit bezplatně. Nutné je si termín rezervovat, zájem je velký. Dosud byly testy povinné pro zaměstnance a klienty sociálních služeb, od minulého týdne se mohli nechat testovat i učitelé a učitelky.

Reklama

Výběr článků

Načítám