Hlavní obsah

Nový PES je krok od třetího stupně

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý poprvé uveřejnilo paralelně vedle sebe dva indexy rizika v rámci protiepidemického systému PES. Nový index, který počítá i s antigenními testy, má hodnotu 61, což je těsně nad hranicí třetího stupně.

Článek

Doposud resort při výpočtu reflektoval pouze standardně užívané PCR testy. Kvůli rozmachu antigenních testů, pomocí nichž se testuje v sociálních zařízeních a od středy na nich bude postaveno i plošné testování obyvatel, muselo ministerstvo začít počítat do statistik i tyto testy.

Druhý PES od úterý. Plošné antigenní testy změní statistiky

Koronavirus

Jak se očekávalo, zapojení všech provedených testů, včetně těch antigenních, pomohlo snížit celkovou pozitivitu testů, která se pohybuje nad 20 procenty. Index rizika zohledňující pouze PCR testy má v úterý hodnotu 66 bodů. Druhý index zahrnující do svých parametrů i antigenní testy má hodnotu 61.

Důvodem tohoto poklesu je logicky to, že při větším množství provedených testů lze očekávat, že podíl pozitivních případů bude nižší než při malém množství testů. Snížit by se tedy měla samotná pozitivita testů, což je jeden z důležitých parametrů ovlivňující hodnotu rizikového skóre.

Při setrvání indexu v určitých hodnotách po několik dní pak vláda společně s odborníky rozhoduje o případném zpřísňování či rozvolňování koronavirových opatření.

Po téměř dva týdny bylo Česko ve třetím stupni, kdy mohla být otevřená za určitých podmínek sportoviště, obchody, služby a restaurace. V pondělí ale vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci rozhodla o přesunu do horšího, čtvrtého stupně PES, kterému již delší dobu odpovídá i hodnota skóre. Stane se tak od pátku, výjimečně nebudou muset zavřít obchody ani služby.

Přehledně: Jaká opatření budou od pátku platit

Domácí

Resort bude prozatím zveřejňovat oba tyto indexy. Jakým PSEM se bude Česko řídit, zatím není jasné. Ministerstvo podle v pondělí zveřejněné tiskové zprávy o změně metodiky a případném sjednocení obou indexů rozhodne do 22. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám