Hlavní obsah

Rodiče nebyli očkovaní. Evropské nemocnice proto odmítly operovat jejich tříletého syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprosto neuvěřitelná situace se odehrála v posledních týdnech na klinikách tří zemí. Tříletý chlapec z Kypru s vážnou srdeční chorobou měl podstoupit operaci, ale nemocnice v Německu, Velké Británii a Izraeli ho odmítly, protože jeho rodiče neměli očkování proti koronaviru, napsal server nordbayern.de

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že Kypr nedisponuje potřebným vybavením ani lékařskými kapacitami, které by mohly operaci provést, tamější ministerstvo zdravotnictví dohodlo, že se zákrok uskuteční na klinice ve Frankfurtu nad Mohanem. Den před odletem ale nemocnice kyperským úřadům oznámila, že operace není možná, protože chlapcovi rodiče nejsou očkováni proti koronaviru.

Vzhledem k tomu, že operace spěchala, dohodl se kompromis, že dítě do Německa doprovodí opatrovník s příslušným očkováním. Rodina ale tento návrh odmítla.

Izolace drtí personál nemocnic

Koronavirus

Kyperské ministerstvo zdravotnictví se proto snažilo najít náhradní kliniku, ale nepochodilo ani ve Velké Británii, ani v Izraeli. Nemocnice v obou případech trvaly na tom, že dítě bude mít očkovaný doprovod.

Oficiálně to nutné není

Oficiálně sice neexistuje žádný předpis, který by požadoval, aby doprovod nemocného byl očkovaný, což potvrdil i mluvčí německého ministerstva zdravotnictví, ale kliniky si mohly stanovit vlastní pravidla ohledně přijímání pacientů.

Rodiče se sice okamžitě po odmítnutí německou nemocnicí nechali naočkovat, ale druhou dávku nestíhají vzhledem k tomu, že zákrok chlapce je nutný provést co nejdřív. „Kdybych to věděl, nechal bych se očkovat. Připadá mi ale nevhodné, aby byli očkováni zdraví lidé,“ tvrdil otec chlapce.

Kyperské ministerstvo ho ale usvědčilo ze lži. Doktorka Christina Yiannakiová, státní sekretářka kyperského ministerstva zdravotnictví, zdůrazňuje, že rodina byla o nutnosti očkování dostatečně předem informována. Kypru se nakonec podařilo najít náhradní kliniku v Řecku, která chlapce přijala, i když rodiče nejsou plně očkováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám