Hlavní obsah

Německo ukončí stálé kontroly na hranicích s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo skončí s kontrolami na hranicích s Českou republikou 14. dubna. Oznámilo to německé ministerstvo vnitra, sdělil český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Zástupci spolkového ministerstva vnitra, kteří jsou členy společného koordinačního grémia, o tom informovali po pracovní linii,“ řekl Kafka. „Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok ke kýženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale i o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii,“ dodal.

Další opatření ohledně cestování do Německa ale dál platí. Nadále je tak až na výjimky potřeba registrace, test, případně další opatření v návaznosti na jednotlivé spolkové země.

Zákaz vycházení, uzavřené obchody. Německá vláda souhlasí s covidovou brzdou

Koronavirus

Stálé kontroly na hranicích s Českem a také rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko obnovilo Německo letos 14. února, aby si tak kvůli pandemii nemoci covid-19 vymohlo dodržování karanténních opatření. Obě země tehdy Německo označilo za oblasti s výskytem mutací koronaviru. Od neděle 28. března zařadilo Německo Českou republiku do epidemicky vysoce rizikové oblasti kvůli vysoké míře nákazy.

Zatímco na hranicích s Tyrolskem zastavilo Německo stálé kontroly na konci března, v případě Česka německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl o prodloužení nejméně do 14. dubna. Nyní Německo pozastaví kontroly i s Českem, kde se epidemická situace v posledních týdnech výrazně zlepšila.

Reklama

Výběr článků

Načítám