Hlavní obsah

Německo má první detenční zařízení pro odmítače karantény

Kdo ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko bude odmítat nařízenou karanténu, skončí ve speciálním detenčním zařízení, píše server týdeníku Focus. Spolková země v pondělí otevřela první detenční zařízení v celém Německu. Je součástí nevyužívaného vězeňského ústavu pro mladistvé Moltsfelde v Neumünsteru. Zadržování osob, které odmítají karanténu, umožňuje německý zákon o potírání infekčních chorob, rozhodující slovo má ale soud.

Foto: Profimedia.cz

Zařízení ve Šlesvicku-Holštýnsku pro odpírače povinné karantény.

Článek

Kandidát na umístění v tomto zařízení musí být přistižen, že karanténu nedodržuje a současně veřejně a jasně odmítá dodržování jejích podmínek. Porušení musí být jasně prokázáno a poté následuje oficiální policejní výzva, aby dotyčný domácí izolaci neopouštěl. Pokud ani to nezabere, rozhodne o detenci soud.

Kolik je odpůrců karantény, není známo. Německý rozhlas Deutschlandfunk ale uvedl, že úřady již zaznamenaly několik žádostí o nuceném umístění do karanténní cely. Těm, kterým taková izolace hrozila, se ale nakonec rozhodli dodržet podmínky domácí karantény.

Foto: Profimedia.cz

Cela pro odpírače povinné karantény v areálu vězeňského ústavu pro mladistvé Moltsfelde v Neumünsteru.

Šlesvicko-Holštýnsko vyčlenilo pro karanténní hříšníky šest cel. Ti, kteří zde budou nuceně ubytováni, nebudou smět po dobu izolace zařízení opustit. Na rozdíl od běžných trestanců si ale mohou u sebe nechat mobil či notebook.

Ve stopách Šlesvicka-Holštýnska se chce vydat také Sasko.

Anketa

Uvítali byste vznik detenčního zařízení pro odmítače karantény i v Česku?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
Celkem hlasovalo 20210 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám