Hlavní obsah

Německo chce 30 milionů dávek Sputniku, oznámil saský premiér v Moskvě

Moskva/Berlín

Německo chce nakoupit 30 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19. Ve čtvrtek to prohlásil saský premiér Michael Kretschmer, který je na návštěvě Moskvy. Ruský preparát ještě není v Evropské unii schválen, ale o povolení se uchází.

Foto: Sputnik, Reuters

Saský premiér Michael Kretschmer s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na hospodářském fóru v Petrohradě. Archivní foto.

Článek

„Chceme koupit třikrát deset milionů dávek Sputniku V, a to v červnu, v červenci a v srpnu,” řekl. „Podmínkou je schválení evropskou lékovou agenturou," dodal.

Souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) není automatický, záleží na tom, zda Rusko poskytne všechny požadované dokumenty k prověření bezpečnosti a účinnosti látky.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Zájem o Sputnik V kvůli všeobecnému nedostatku jiných vakcín již projevilo několik německých spolkových zemí. Na počátku dubna bavorský premiér Markus Söder oznámil, že se Bavorsko předběžně dohodlo s Ruskem na výrobě tohoto preparátu. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn následně řekl, že Berlín bude s Moskvou o nákupu jednat. O záměru již informoval své evropské kolegy.

Kretschmer na několikadenní návštěvu Ruska odcestoval ve středu. Čelil za to kritice, protože tak činí uprostřed pandemie a v době vyhrocených vztahů mezi Moskvou a západními zeměmi, kterým neprospívá napětí na východní Ukrajině či věznění předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

Hamáček: Debata o Sputniku je vyřešená

Domácí

Zda se saský premiér setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, známo není.

Reklama

Výběr článků

Načítám