Hlavní obsah

Německé lékaře chrání policie před lidmi ve frontě

„Extrémy této pandemie jsou téměř neúnosné,“ říká v televizi ZDF Hans-Christian Gottschalk, lékař, který měl v pátek službu s mobilním očkovacím týmem v malém saském městečku Niesky nedaleko Zhořelce. „Nápor lidí, kteří se chtějí nechat očkovat, je už několik dní téměř nezvladatelný a náš tým tráví očkováním každý den o tři až čtyři hodiny déle,“ líčí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pátek doktora Gottschalka musela chránit policie, letos už podruhé. Poprvé ho 20. září při očkovací kampani pro mladé lidi ve Zhořelci napadli odpůrci vakcinace. Vyhrožovali mu a křičeli, že patří před vojenský soud a taky tam skončí. „Najdeme si tě. Nikam se neschováš,“ útočili na něho.

V pátek došlo opět k četným výhrůžkám a urážkám, musela zasáhnout policie. Nervózní lidé ve frontě ztráceli nervy.

V sousedních zemích si vyšlápli na lidi bez vakcíny

Zahraniční

„Navíc se mezi nimi rozšířila fáma, že vakcíny došly,“ potvrdil lékař. Jeden člen jeho očkovacího týmu se fyzicky a psychicky zhroutil, ostatní oznámili, že za těchto podmínek končí.

Lidé stáli v zimě čtyři hodiny

Během páteční očkovací kampaně se především přeočkovávalo třetí dávkou. V dešti a lezavém chladu lidé čekali více než čtyři hodiny.

„To jsou nedůstojné podmínky pro mnoho lidí, kteří chtějí podstoupit vakcinaci, někteří z nich jsou velmi staří,“ říká vedoucí týmu.

Němci mají plán testovat i očkované a zotavené

Evropa

Očkovací centra saské úřady uzavřely, ačkoli před tím saská komise pro očkování varovala.

„Nyní jsou vakcinační týmy jednoduše přetížené, protože kromě první či druhé injekce musí provést i všechna posilovací očkování,“ říká Gottschalk. „Nával je obrovský. Naše velké společné úsilí čelit pandemii takto být úspěšné nemůže,“ uzavřel.

Za den 43 tisíc nákaz
V Německu během pondělí přibylo 45 326 případů nákazy.
309 lidí v souvislosti s covidem 19 zemřelo.
Sedmidenní incidence, počet nových případů nákazy na sto tisíc obyvatel, vzrostla na 399.
V Německu s 83 miliony lidí se koronavirová nákaza prokázala u 5,43 milionu lidí.
Z nich 99 433 nemoci podlehlo.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám