Hlavní obsah

Němci si mohou koupit samotesty na koronavirus v supermarketech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý institut pro léčiva a medicínské produkty (BfArM) schválil ve středu tři samotesty na koronavirus, napsal server týdeníku Der Spiegel. Dosud byly v Německu k dispozici jen rychlotesty, které mohl ale použít jen medicínsky proškolený personál. Laici si je provádět nemohli, připomíná server. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) slíbil, že v následujících dnech si zájemci budou moci koupit samotesty dokonce i v supermarketech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Všechny tři testy jsou založeny na principu odebírání vzorků stěrem z přední části nosu. Institut před udělením licence zjišťoval nejen technické fungování, ale i to, zda test mohou bezpečně použít i laici. To mimo jiné zahrnuje srozumitelné provozní pokyny.

Dostupnost samotestů považuje Německo za jeden z pilířů boje s pandemií koronaviru, zejména pro bezpečné obnovení školní docházky.

Školáci v Rakousku jsou zpět v lavicích. Bezbolestné testy si dělají sami před výukou

Koronavirus

Od března ministr Spahn navíc přislíbil, že všichni obyvatelé Německa budou mít možnost nechat si zdarma provést antigenní rozbory od proškoleného personálu například ve zdravotnických zařízeních, testovacích střediscích, lékařských ordinacích nebo v lékárnách.

Merkelová zavolala Babišovi. Němci nabízejí další lůžka

Evropa

Povolení dosud získali tři čínští výrobci Hangzhou Laihe Biotech, Xiamen Boson Biotech a Healgen Scientific. Očekává se, že BfArM vydá v příštích dnech a týdnech souhlas i s dalšími testy.

Cena samotestů bude teprve stanovena.

Anketa

Využili byste možnost zakoupit si samovyšetřovací test na covid v supermarketu?
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2004 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám