Hlavní obsah

Němce deptá covid víc než loni na jaře

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němci se po dobu trvání současných karanténních opatření potýkají s duševními problémy častěji než loni na jaře. Vyplývá to z výsledků předběžné studie uskutečněné Sárskou univerzitou, která rok hodnotí psychologické a sociální důsledky pandemie.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Chování lidí se drasticky změnilo,“ řekla podle televize ZDF Dorota Reisová, vedoucí výzkumu.

Zatímco účastníci studie loni uváděli, že si myslí, že lidé mají k sobě blíž, nyní hodnotí své chování jako „spíše sobecké s tím, že lidé o sebe ztrácejí zájem“, upozornila Reisová.

Chování lidí se drasticky změnilo Dorota Reisová
Dorota Reisová, německá socioložka

Dodala, že spokojenost lidí se životem se výrazně snížila. Naopak častěji bojují s úzkostí, stresem a depresí. Loni na jaře se podle Reisové tato situace poměrně rychle zlepšila po uvolnění karanténních opatření. „Jestli tomu tak bude i tentokrát, zatím nevíme,“ řekla.

Německu vzal vir 300 tisíc let života

Studie, která pravidelně zkoumá chování celkem 1500 mužů a žen, se zaměřuje na to, jak lidé vnímají pandemii koronaviru a co během ní zažívají, jak se mění jejich každodenní život i jejich vztahy s ostatními lidmi.

Opět se vracíme k Evropě zavřených hranic, kritizuje eurokomisařka Německo

Evropa

V příštích několika měsících budou vědci také zkoumat, zda má pandemie různé dopady na různé skupiny lidí, stejně tak to, jak se jejich nálada a charakter vyvíjejí v dlouhodobém horizontu.

Odhaduje se, že pandemie covidu-19 v uplynulém roce vzala Němcům 305 641 let života. K tomuto závěru dospěli odborníci z Institutu Roberta Kocha (RKI) ve studii publikované v časopise Ärzteblatt.

Vědci vzali v úvahu jak roky, které vzala lidem smrt, tak omezení během nemoci u přeživších.

Průzkum: Pandemii hůř snáší ženy a mladší ročníky

Zdraví

„V průměru každý člověk, který zemřel, ztratil 9,6 roku života,“ napsali autoři studie. Muži přišli v průměru o 11 let, ženy zhruba o osm. Při tomto výpočtu vzali v úvahu průměrný věk dožití. Celkově covid-19 víc zkrátil život na západě a jihu Německa než na severu a severovýchodě.

Vědci analyzovali přibližně 1,7 milionu případů covidu hlášených RKI a také údaje o závažnosti průběhu a délce onemocnění. Do statistik přitom zahrnuli pouze úmrtí, u nichž byl covid-19 určen jako jejich příčina. Loni jich Německo zaznamenalo 31 640.

Německá sobota
V Německu přibylo 6114 nákaz.
Tím jejich celkový počet vzrostl na 2 334 561.
Počet úmrtí stoupl o 218 na 64 960.
Bilance nových nákaz i úmrtí je nižší než minulou sobotu.
Tehdy bylo odhaleno 8616 nových infekcí a 231 zemřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám