Hlavní obsah

Některým plně naočkovaným na Nový rok zčervená Tečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým lidem, kteří jsou očkovaní dvěma dávkami vakcíny proti koronaviru, může vypršet platnost certifikátu už k 1. lednu 2022. Jedná se třeba o seniory nebo zdravotníky, kteří podstoupili očkování jako první. Bývalá vláda totiž v prosinci schválila zkrácení platnosti certifikátu na devět měsíců. Lhůta se má začít počítat od prvního dne nového roku.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Aplikace vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 od Moderny. Ilustrační foto.

Článek

Očkovaní v „první vlně“, kterým by mělo uplynout devítiměsíční období, by se tedy měli registrovat na posilující dávku do konce prosince, případně využít některého z očkovacích center, která umožňují podání posilující dávky bez registrace.

Jedná se o zdravotníky, seniory nad 70 let, chronicky nemocné nebo zaměstnance škol, kteří byli naočkováni už na začátku letošního roku.

Pokud 1. ledna 2022 bude doba, která uplynula od podání druhé dávky vakcíny, delší než devět měsíců, Tečka jim zčervená. Z toho plyne omezení účasti na hromadných akcích, návštěv restaurací nebo cestování.

K přeočkování se v pondělí přihlásilo přes 50 000 lidí

Domácí

Původně měla plná vakcinace dvěma dávkami platit do roku 2025. V prosinci ale vláda na základě doporučení Evropské komise schválila její zkrácení na 9 měsíců s účinností od 1. ledna 2022.

Třetí dávka pro třicátníky už po pěti měsících

Od pondělí se na základě rozhodnutí nové vlády mohou nechat očkovat posilující dávkou všichni lidé nad 30 let, a to po pěti měsících od druhé dávky. Vláda tak zkrátila lhůtu ze šesti měsíců i pro mladší ročníky.

Jiná pravidla platí pro očkované vakcínou Janssen – ti mohou na přeočkování již po dvou měsících.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

PŘEHLEDNĚ: Jak je to s nárokem na třetí dávku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám