Hlavní obsah

Něco jako chřipka. Omikron za pár dní další varianty vytlačí, míní Pačes

Varianta omikron vytlačí všechny ostatní varianty a z pandemie se stane „něco jako chřipka“. Podle Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, je to jedna z variant vývoje.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Testy na koronavirus

Článek

Varianta omikron podle něj také v Česku během několik dnů převládne, nejpozději se tak stane příští týden.

Omikron je mnohem nakažlivější než varianta delta, ale podle dosavadních zkoumání nevyvolává tak vážný průběh onemocnění. Vir se usazuje především v horních cestách dýchacích, zůstává hlavně v nose a v nosohltanu, odtud se také snáze šíří, proto je varianta nakažlivější. V plicích, kde by mohl vyvolat vážný průběh, je však viru mnohem méně.

Mnozí vědci se shodují na tom, že se koronavirus začal chovat jako vir, který způsobuje například běžné nachlazení.

Hostomský: Omikron přefrčí jako bouře. Klidně zrušme opatření

Koronavirus

„Takže by celková pandemie směřovala do očekávaného cíle, v který doufáme, a tedy lehčího průběhu a něčeho jako chřipka," poznamenal Pačes. Scénářů možného vývoj ale podle vědce existuje několik a jsou různě pravděpodobné.

„Scénář spočívá v tom, že se omikron šíří rychleji než delta. A tak jako delta vytlačila alfu nebo alfa předcházející variantu, tak by omikron mohl vytlačit všechny ostatní varianty a být jediný,“ uvedl Pačes na dotaz, zda může být omikron variantou, která ukončí pandemii.

V Česku se poprvé objevila varianta koronaviru B.1.640 z Konga

Domácí

Pačes se neobává ani vlivu další varianty označované B.1.640, kterou nedávno popsali ve Francii a jako první v ČR už ji zachytila Fakultní nemocnice Hradec Králové. Podle českého vědce se objevila dříve než omikron a dosud se moc nerozšířila. Její dopad na celkovou pandemii tak podle něj nebude velký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám