Hlavní obsah

Nechceš Astru, jdeš na konec fronty, rozhodlo Irsko

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irové, kteří se odmítnou naočkovat vakcínou od AstraZeneky, se budou muset zařadit až na konec čekací listiny, oznámil vicepremiér vlády Leo Varadkar. Téměř pětimilionové Irsko zatím aplikovalo přes milion dávek, z toho asi 239 tisíc bylo právě od společnosti AstraZeneca.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Očkování AstraZenekou v Dublinu

Článek

„Budou muset počkat až na závěr,” řekl Varadkar během čtvrteční tiskové konference. Chvíli poté se obdobně vyjádřil ministr zahraničí Simon Coveney, který varoval, že „odmítači” AstraZeneky budou muset „na konec fronty”.

Oznámení přichází poté, co se někteří jedinci nechtěli nechat naočkovat látkou od firmy AstraZeneca, která ji vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Británie a Belgie upravila pravidla pro očkování AstraZenekou

Koronavirus

V uplynulých týdnech některé evropské státy podávání této vakcíny pozastavily kvůli tomu, že vakcína v extrémně vzácných případech způsobila krevní sraženiny. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ale preparát nakonec podpořila s argumentem, že přínos stále převažuje nad riziky.

Irský národní výbor pro imunizaci (NIAC) doporučil, aby látka od AstraZeneky nebyla podávána lidem mladším 60 let.

Podle dat z oficiálních stránek irské vlády aplikovali irští zdravotníci už přes milion dávek vakcíny: 806 tisíc od Pfizeru, 239 tisíc od AstraZeneky a 49 tisíc od Moderny.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Alespoň jednou dávkou je nyní chráněno 769 tisíc lidí, což ve skoro pěti milionovém Irsku představuje asi 16 procent obyvatel. Plné očkování má podle oficiálních dat 325 tisíc lidí, tedy něco přes 6 procent populace.

V současnosti mají nárok na očkování zdravotníci v první linii, lidé žijící  v pečovatelských centrech a vysoce rizikoví pacienti. Od čtvrtka se mohou registrovat také všichni lidé starší 65 let. Irsko věří, že se mu podaří do konce července naočkovat 80 procent populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám