Hlavní obsah

Naše vakcíny moc účinné nejsou, přiznala Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se řadí mezi nejlepší státy v počtu vakcinací proti covidu-19. Jenže tamní očkovací látky nejsou zdaleka tak účinné, jak se původně znalci domnívali, přiznal imunolog a ředitel čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí Kao Fu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Vakcína společnosti Sinopharm

Článek

Fu na sobotní tiskové konferenci ve městě Čcheng-tu přesná čísla účinnosti vakcín nezmínil. Pouze uvedl, že neposkytují tak velkou míru ochrany, jak se očekávalo. Čína přitom dosud vyvinula hned čtyři očkovací látky.

„Naše současné vakcíny nemají moc velkou účinnost. Nyní zvažujeme kroky, jakým způsobem ji můžeme zvýšit,“ řekl Kao Fu. Ve hře je zřejmě více variant, jak toho dosáhnout: třetí dávka; delší časový úsek mezi dávkami; kombinace vakcín od více výrobců.

K vakcíně dva kartony vajec, v opačném případě červený puntík na dveře

Koktejl

„Možná také použití různých technických linií,“ doplnil Kao Fu, a přestože nezacházel do detailů, zmínil možnost, že se Čína mimo jiné vydá strategií mRNA.

V Číně se dosud očkuje vakcínami s mrtvým virem. Ten nezpůsobuje onemocnění, nicméně imunitní systém těla na něj reaguje a vytváří si vůči němu protilátky. Na bázi mRNA fungují například vakcíny Pfizeru/BioNTechu. V této očkovací látce je zakódována genetická informace SARS-CoV-2 a vakcína v podstatě trénuje imunitní systém, aby na vir správně reagoval.

Žádná vakcína typu mRNA zatím v Číně není k dispozici pro očkování, ale některé společnosti už na ní pracují. Například společnosti Walvax a Su-čou A-po-ken se chystají na poslední fázi klinických testů.

Čínská firma nechce do Česka poslat testy pro školáky

Domácí

„Čínská vakcína na bázi mRNA bude určitě k dispozici do konce roku,“ uvedl Feng Tuo-ťia z čínské asociace vakcín pro list South China Morning Post.

Fu svá slova trochu zmírnil o den později v rozhovoru pro čínský státní list Global Times. „Míra ochrany u všech vakcín na světě je občas vyšší, občas nižší. Jak zvýšit jejich účinnost, je otázka pro všechny vědce na světě,“ cituje deník šéfa centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Čína už vyočkovala přes 160 milionů dávek svých vakcín. Debaty o jejich účinnosti se vedou od jejich uvedení na trh. Očkovací látka společnosti Sinovac měla například při klinických testech v Brazílii účinnost pouhých 50,4 procenta. Turecko a Indonésie ale u stejné vakcíny uvádějí 65 až 91 procent.

V Číně se zatím očkuje pouze domácími vakcínami. Kromě Sinopharmu a Sinovacu byly v únoru schváleny také CanSinoBIO a vakcína wuchanského Institutu biologických produktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám