Hlavní obsah

Naočkujte se, nebo běžte na pracák. Americký soud smetl stížnost pracovníků v nemocnici

– Houston
Novinky, drk

Americký soudce zamítl žalobu 117 zaměstnanců soukromé Metodistické nemocnice v Houstonu, kteří odmítali přistoupit na povinné očkování. V argumentaci se přirovnali k Židům, na kterých v průběhu druhé světové války nacisté vědecky experimentovali, informuje CNN. Jenže podle texaského zákona jsou zaměstnanci před vyhazovem chráněni, pouze pokud odmítají vykonat trestný čin. A to očkování není.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci houstonské nemocnice na cestě do práce.

Článek

Žalující strana se odkazovala na Norimberský kodex, který zakazuje vědecké experimentování na lidech bez jejich souhlasu. Kodex byl vytvořen v reakci na nacistická zvěrstva páchaná na obětech koncentračních táborů.

Okresní soudce Lynn Hughes analogii s holokaustem označil za „trestuhodnou“ a žalobu shodil ze stolu. „Metodistická nemocnice se snaží dělat svoji práci a zachraňovat životy bez toho, aby pacienty nakazili covidem-19,“ napsal Hughes v rozsudku.

Zaměstnancům, kteří se nechtějí na žádost nemocnice nechat očkovat, nic nebrání v tom, aby si našli novou práci, pokračoval ve vysvětlení svého rozhodnutí soudce.

Americká nemocnice vyhodí zaměstnance, kteří odmítnou očkování

Koronavirus

Texaský zákon zakazuje soukromým institucím propustit jejich zaměstnance pouze v jednom případě, když odmítnout na pokyn zaměstnavatele vykonat trestný čin.

Drtivá většina zaměstnanců se očkovat nechá

Advokát zastupující žalující stranu řekl, že se zřejmě odvolá. „Vaše zaměstnání by nemělo záležet na tom, jestli souhlasíte s posloužením jako lidské morče,“ uvedl právník Jared Woodfill.

Zdravotní sestra z Ohia zkoušela před komisí dokázat, že je po očkování magnetická

Koktejl

Jeho klienti jsou ale v menšině, ve skutečnosti představují asi 0,5 procenta všech zaměstnanců nemocnice. 24 947 z nich už očkování podstoupilo.

Metodistická nemocnice také popřela tvrzení, že by vakcíny proti covidu-19 byly nebezpečné. „Ve Spojených státech už bylo podáno přes 300 milionů dávek, vakcíny se ukazují být extrémně bezpečné,“ uvedla nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám